SEJAK akhir-akhir ini, isu penggunaan dos ketiga dan dos penggalak (booster) semakin hangat diperkatakan.

Terbaharu, kerajaan membenarkan penggunaan kaedah heterologi bagi pemberian suntikan dos penggalak vaksin Covid-19 yang dijadual bermula bulan ini.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, keputusan itu telah dipersetujui dalam perbincangan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 pada minggu lalu.

Jadi, apakah itu dos penggalak?

Berikut sembilan fakta terkini yang perlu kita ketahui dan ambil maklum:

1. Pihak Berkuasa Kawalan Dadah pada 8 Oktober telah memberi kelulusan bersyarat bagi pemberian dos penggalak keluaran Pfizer.

2. Dos penggalak ini diberikan kepada orang dewasa 18 tahun dan ke atas sekurang-kurangnya enam bulan selepas suntikan dos kedua.

3. Dos penggalak atau booster shot ini akan ditawarkan tetapi tidak wajib diambil.

4. Walaupun dos penggalak boleh diambil oleh semua populasi, ia hanya akan diberikan kepada kumpulan-kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas, berkomorbid dan petugas barisan hadapan kerana keberkesanan vaksin semakin berkurang selepas enam bulan.

vaksin

5. Vaksin keluaran Pfizer ialah vaksin Covid-19 pertama diluluskan untuk kegunaan dos penggalak di negara ini.

6. Pemberian dos penggalak menggunakan kaedah campuran vaksin berbeza (heterologi) iaitu bukan vaksin yang sama seperti dos pertama dan kedua.

Iklan

Sebagai contoh, jika dos pertama dan kedua Sinovac atau AstraZeneca, dos penggalak ialah Pfizer.

7. Dos ketiga dan dos penggalak adalah berbeza. Dos ketiga akan diberikan kepada kumpulan berisiko tinggi yang mana dos kedua didapati tidak cukup untuk meningkatkan tindak balas imuniti terhadap jangkitan Covid-19.

8. Dos penggalak pula boleh diambil semua orang untuk meningkatkan tahap imuniti yang mungkin menurun dalam tempoh tertentu selepas dos kedua.

Perancis henti gaji, tak benarkan frontliners belum suntik vaksin bertugas

Iklan

Jadi, dengan perkongsian fakta di atas, diharapkan agar tiada lagi kekeliruan yang timbul mengenai dos ketiga dan dos penggalak.

Jaga diri dan jangan lupa patuhi prosedur operasi standard ya!

Sumber Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

Jangan lupa follow kami di Instagram!