HomeLifestyleKafe dalam gua paling...

Kafe dalam gua paling rare di Malaysia, pilihan destinasi iftar dengan keunikan tersendiri

SEKARANG ini, sudah banyak kafe unik yang dibuka kepada orang ramai dengan tarikan tersendiri.

Pastinya keenakan makanan menjadi aspek utama, selain dekorasi yang cantik dan sedap mata memandang membolehkan kita lepak lebih lama.

Terbaharu, SinarPlus lihat, makan di dalam gua sudah menjadi trend.

Bunyi macam pelik jer kan tapi sebenarnya di dalam negara kita ni, sudah banyak premis sedemikian beroperasi.

kafe dalam gua
Kredit foto: Chevanon Photography

Malah, sudah ada pelanggan tetap khususnya peminat kopi.

Pemandangan yang sangat cantik di dalam gua batu kapur yang dijaga rapi memang menarik perhatian.

 

Berikut 4 lokasi yang boleh anda lawati nanti jika ada masa terluang pada bulan puasa ini atau pada bila-bila masa:

kafe dalam gua

1. Jeff’s Cellar

  • Salah satu lokasi fine dining paling popular di Ipoh, Perak.
  • Ia terletak di The Banjaran Hotsprings Retreat dan memang dekat dengan sumber alam semula jadi.
  • Kelebihan gua batu kapur berusia hampir 260 juta tahun itu menjadi tempat makan romantik buat mereka yang mahu mengabadikan memori indah bersama insan tersayang.

Baca juga Kafe unik dalam kebun bunga. Sambil belek pokok, ‘layan’ kopi dan ‘dessert’. Memang cara!

Alamat: No 1, Persiaran Lagun Sunway 3, Ipoh, Perak
Waktu operasi: 6 petang hingga 11 malam
Facebook: The Banjaran Hotsprings Retreat, Ipoh Malaysia
Instagram:@banjaranhotsprings

kafe dalam gua

2. Gua Lepak

  • Destinasi makan-makan terbaharu di dalam gua yang sedang hangat diperkatakan di media sosial.
  • Hidden gem yang terletak di Batu Caves, Selangor itu memberikan banyak pilihan makanan kerana terdapat 14 gerai di sana.
  • Nak berbuka puasa pun boleh. Terus walk in saja.

Alamat: Jalan TIB 1/3, Taman Industri Bolton, Batu Caves, Selangor
Waktu operasi: 5 petang hingga 1 pagi
Facebook: Gualepak
Instagram: @gualepak

Baca juga Hello peminat ‘pink’, ini 5 kafe hipster boleh kalian serbu sekitar Selangor & KL

kafe dalam gua

3. Dulang Tea House

  • Rumah kopi dalam gua! Pernah trending satu masa dulu kerana terletak di Sunway Lost World Of Tambun, Perak.
  • Untuk daftar masuk, kena bayar tiket dulu ya dan bolehlah lepak di sana sambil menikmati roti bakar dan roasted rice tea.

Alamat: No 1, Persiaran Lagun Sunway 1, Sunway City Ipoh, Ipoh, Perak
Waktu operasi: 10 pagi hingga 11 malam
Facebook: Sunway Lost World Of Tambun
Instagram: @sunwaylostworldoftambun

Baca juga Misi jalan-jalan cari makan buat si kecil, 5 kafe lengkap playground mampu buat mereka teruja

Iklan

kafe dalam gua

4. Cafe Kupi Kahpi

  • Tempat lepak santai terbaharu di Perlis. Lokasinya yang terletak di dalam gua batu kapur semula jadi itu juga sesuai untuk peminat sukan ekstrem.
  • Mana tidaknya, banyak aktiviti boleh dilakukan di sana. Antaranya menerokai gua dengan pilihan enam pintu masuk, mendaki bukit dan bermain ATV.

Alamat: Bukit Tau Adventure Park, Jalan Santan, Kampung Padang Lati, Perlis
Waktu operasi: 9 pagi hingga 7 malam
Facebook: Bukit Tau Adventure Park

Kebanyakan foto yang dikongsikan pengunjung memang menarik.

Bagi mereka yang teringin nak buka puasa di sana, pastikan semak waktu operasi terlebih dahulu ya.

Baca juga Kafe unik dalam kebun bunga. Sambil belek pokok, ‘layan’ kopi dan ‘dessert’. Memang cara!

kafe dalam gua
Foto sumber: Pexels

Karang pergi jauh-jauh, sekali sampai tutup pula. Kempunan jadinya nanti.

Iklan

Apapun rakyat Malaysia memang kreatif bab makan-makan. Jika kalian ada tempat menarik lagi pelik yang mahu dikongsikan, silalah kongsi di ruang komen kami.

Jika benar rare seperti yang diperkatakan, mungkin kami boleh datang reviu nanti. Okey! Selamat berpuasa semua.

 

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Artikel Menarik

Terkini

Dari Penulis

Mimpi ngeri! Pengembara bermotosikal dirogol 7 lelaki, pasangan dipukul di India. ‘Kami takkan berhenti tuntut keadilan demi wanita’

PENGEMBARA wanita, Fernanda berdepan pengalaman negeri apabila diperkosa tujuh lelaki ketika...

Pertama di dunia, penyelidik UKM temui ulam raja mampu cegah demensia

NYANYUK merupakan penyakit yang sering dikaitkan dengan warga emas. Situasi tersebut boleh...

‘Journey dia tak semua mampu lalui & pikul.’ Beto Kusyairy dedah sisi Amir Jahari jentik hati warga maya

PELAKON Beto Kusyairy berkongsi kesyukuran lagu runut bunyi filem Imaginur, Hasrat...