SEDAPNYA buah betik! Lebih-lebih lagi apabila dimakan dengan serbuk asam! Nyum! Bagi yang suka makan buah betik sebagai pencuci mulut, banyak khasiat yang anda peroleh. Ini antaranya.

1. Awet muda

Buah betik kaya dengan vitamin C yang mana ia mampu menghalang radikal bebas daripada merosakkan kulit yang mampu menyebabkan masalah kulit seperti kedutan dan kulit kering. Di samping itu, vitamin C turut mampu melindungi dan mencantikkan kulit serta melambatkan penuaan.

2. Masalah sembelit

Buah betik jika dimakan ia mampu membersihkan dan melancarkan laluan penghadaman yang mana ia mampu mengelakkan seseorang daripada terkena sembelit. Pada masa sama, buah betik juga mampu memulihkan fungsi-fungsi yang terganggu akibat sembelit.

3. Menerangkan penglihatan

Kandungan vitamin A dalam betik mampu memberi nutrien pada mata. Kekurangan vitamin A akan menyebabkan seseorang mengalami rabun malam.

4. Mengubati tumit pecah

Jika anda mengalami masalah tumit kaki yang pecah, gunakan buah betik untuk merawatnya. Ambil buah betik muda dan belah tengah. Ambil getahnya dan sapukan pada bahagian tumit yang pecah.

Ini antara khasiat buah betik yang baik untuk kesihatan dan juga merawat masalah kulit. Semoga bermanfaat buat semua.

Penulis: Suhaila Ali

Sumber: jiwasihat, maskulin dan unsplash