SARANG lebah adalah hasil daripada lebah madu yang hidup dalam sarang mereka.

Ia menghasilkan kompleks sel berbentuk heksagonal daripada lilin lebah yang mana di dalamnya adalah tempat simpanan madu mentah dan debunga.

Madu yang disimpan di dalam sarang lebah adalah madu yang paling tulen dan lilin yang dihasilkan daripada madu mempunyai nilai pemakanan dan manfaat kesihatan.

Khasiat sarang lebah yang ramai tak tahu

Okey jom SinarPlus kongsikan lagi kepelbagaian manfaat sarang lebah.

  1. Melindungi hati

Pertama sekali, kalau korang nak tahu, alkohol yang terdapat dalam sarang lebah mempunyai kesan antioksidan yang membantu melindungi hati.

Penyelidik menjalankan kajian menggunakan campuran alkohol lebah untuk menilai keselamatan dan keberkesanan pada orang yang mempunyai hati berlemak.

Peserta mengambil penyediaan alkohol lebah selama 24 minggu. Pada akhir kajian, penyelidik mendapati bahawa ia membantu menormalkan fungsi hati dan memperbaiki simptom hati berlemak. Kajian berkenaan diterbitkan dalam jurnal Perubatan Dalaman Korea pada Julai 2013.

2. Manfaat metabolisme glukosa

Glukosa sangat penting untuk kesihatan tubuh, terutamanya otak. Alkohol lilin yang terdapat dalam sarang lebah menggalakkan metabolisme glukosa yang sihat.

Dalam kajian hati berlemak, alkohol lilin dalam sarang lebah mengurangkan dengan ketara paras insulin dan penanda untuk ketahanan insulin pada peserta.

Rintangan insulin boleh menyebabkan diabetes jenis-2 dan masalah lain.

3. Merawat periodontitis (penyakit gusi)

Manfaat pertama yang berkaitan dengan memakan sarang lebah adalah berasal daripada penggunaannya dalam rawatan periodontitis atau penyakit gusi.

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik India, sifat anti-radang dan antioksidannya membantu mencegah hakisan tisu periodontal.

4. Merawat bronkitis

Makan sarang lebah juga bermanfaat untuk merawat bronkitis kronik dan akut. Menurut kajian Paten AS, ester daripada lebah dan propolis membantu mengurangkan keradangan bronkial.

Iklan

5. Merawat alergi

Satu lagi manfaat penting memakan sarang lebah adalah berkaitan dengan rawatan alergi. Para saintis Turki mengaitkan penggunaan propolis yang terdapat dalam sarang lebah mempunyai kesan terhadap anti-alergi pada histologi hidung dan simptom rhinitis alahan dalam ujiannya.

6. Merawat diarrhea

Pengambilan sarang lebah juga boleh membantu merawat masalah diarrhea atau cirit-birit.

Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh saintis Arab Saudi, Probiotik semulajadi, probiotik dan zinc wujud dalam madu mentah dan komponennya berkesan untuk memerangi bakteria yang paling sering dikaitkan dengan cirit-birit.

7. Menggalakkan tidur yang lebih baik

Walaupun ia mungkin mengejutkan, menurut Dr. Ron Fessenden, madu mentah yang dihasilkan dalam sarang lebah membantu menggalakkan tidur yang lebih baik.

Kajiannya menunjukkan bahawa madu mentah, yang boleh diakses dengan memakan sarang lebah, meningkatkan tidur kerana ia adalah keseimbangan gula yang tepat untuk hati anda. Ini kerana ia membantu menghasilkan hormon yang diperlukan untuk mencapai tidur yang lebih baik.

Iklan

8. Meningkatkan kesuburan

Akhir sekali, selain manfaat yang terdapat pada sarangnya, madu mentah  juga dapat dirasakan oleh pasangan yang belum dikurniakan cahaya mata. Dengan mengamalkan madu, ia dapat meningkatkan kesuburan, baik untuk lelaki atau perempuan.

Hal ini telah dibuktikan oleh banyak pasangan sehingga ia patut diamalkan untuk pasangan yang mahukan zuriat.

Tidak salah untuk kita berikhtiar dengan mengamalkan madu kerana Nabi Muhammad SAW juga mengambil madu pada pagi hari selepas bangun tidur.

SUMBER : (https://hellodoktor.com/)