SEBUT sahaja sambal hitam Pahang, pasti terbayang sambal yang cukup rasa dengan masam belimbing buluhnya, masin serta manis.

Ia sangat sesuai dimakan dengan apa jua hidangan. Namun, jika makan dengan nasi putih hanya berlaukkan sambal ini sahaja sudah cukup menyelerakan.

Aduh, terliur pula apabila sambal hitam ini sentiasa lalu depan mata di media sosial kan!

Kata orang, proses membuatnya memakan masa berejam lamanya baru menjadi.

Tapi sesekali teringin juga nak makan sambal hitam ni. Kalau ikut resipi sambal hitam original sememangnya kena masak belimbing tu berjam-jam.

Tapi kalau dah teringin sangat dan susah pula nak ada masa untuk buat macam tu, boleh cuba cara ekspres macam yang ditunjukkan oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini.

Resipi beliau turut menjadi tular dan sehingga kini telah mendapat lebih 14,000 perkongsian di Facebook.

Bahan-bahan;

  • 1 kg belimbing buluh
  • 2 genggam ikan bilis
  • 10-15 biji cili padi
  • 15 biji bawang merah (kecil)
  • Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya;

1. Mula-mula, bersihkan belimbing buluh. Buang jambul dia. Belimbing buluh ni rasa dia sangat masam, manis, dan ada kelat-kelat sedikit. Makan begitu sahaja memang merembes air liur, mencurah-curah.

Iklan

2. Masak dalam periuk tekanan eletrik. Sebab guna periuk tekanan, hanya perlu 10 minit sahaja. Letak air setengah cawan, set pada 'High Pressure' untuk 10 minit. On! Lepas tu biarkan periuk tu buat kerja sendiri. Tak payah tunggu.

3. Sementara tu, kita urus ramuan lain. Masukkan ikan bilis, bawang dan cili dalam pengisar dan kisar sebaiknya.

4. Selepas kisar, tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak. Dalam 5-10 minit dah selesai. Ngam-ngam periuk tekanan pun dah berbunyi.

SEBUT sahaja sambal hitam Pahang, pasti terbayang sambal yang cukup rasa dengan masam belimbing buluhnya, masin serta manis.

Iklan

5. Lepaskan stim periuk tekanan sampai habis, dan buka! Ni dia belimbing buluh kita, dah gelap sikit tapi masih basah. Lebihan air ni saya cedok dan buang.

6. Untuk lagi kering, saya set periuk tekanan kepada fungsi 'Stir Fry'. Jangan lupa kacau belimbing buluh ketika ni, kalau tidak ia akan hangus.

7. Selepas 15-20 minit, kebanyakan air dah tersejat. Boleh sambung keringkan dalam periuk tekanan jika mahu.

8. Jadi alihkan semua belimbing tadi dalam kuali yang berisi bahan tumisan. Gaul rata. Kita sambung keringkan di dalam kuali.

9. Kacau kacau kacau, sampai hancur belimbing buluh itu. Ada orang suka sambal hitam yang belimbingnya betul-betul lumat, ada pula yang suka ada kasar-kasar. Ikutlah citarasa masing-masing. Jangan lupa letak garam jika tak cukup masin, dan sambung masak.

10. Selepas 15-20 minit, dia akan jadi warna macam gelap. Barulah sesuai dengan sambal hitam. Ada orang buat basah sedikit, ada orang buat kering terus. Kalau betul-betul kering, boleh tahan lama sikit.

Masak cara bandar ni, kurang satu jam dah selesai. Siap! Selamat mencuba.