MUNGKIN sesetengah orang akan rasa pening atau muntah selepas makan ubi kayu.
Sesetengah orang berpendapat, hal itu terjadi mungkin kerana orang itu mengalami alahan atau perut sudah masuk angin.
Sebenarnya, menurut Facebook Public Health Malaysia, gejala itu boleh berpunca daripada sejenis toksin yang dikenali sebagai linamarin.
Untuk pengetahuan orang ramai, toksin berkenaan merupakan sebahagian daripada mekanisme pertahanan tumbuhan terutamanya melibatkan serangan binatang dan serangga.
“Linamarin adalah sejenis toksin semula jadi yang terkandung dalam tumbuhan pokok ubi kayu.
“Toksin ini akan membebaskan hidrogen sianida yang boleh menghalang penggunaan oksigen di dalam sel badan lalu menyebabkan toksin kepada manusia,” beritahu mereka.
Jadi, bagaimana cara untuk membuang bahan toksin berbahaya tersebut?
Berikut perinciannya:
i) Buang kulit ubi kayu (kulit ubi kayu paling bertoksin).
ii) Rendam ubi kayu semalaman.
iii) Potong ubi dengan saiz yang kecil.
Secara umumnya, perkongsian ini bukanlah untuk mengatakan ubi kayu makanan yang beracun.
Sebaliknya, sebagai salah satu pendidikan mengenai cara memasak ubi kayu yang betul untuk mengelakkan keracunan.
Semoga maklumat ini bermanfaat kepada semua.
DUA jam sebelum kejadian tiga beranak meninggal dunia akibat lemas, si ayah yang dikenali sebagai…
UMUM mengetahu vokalis Caliph Buskers, Azmi Saat dan isteri, Nazira Muhammad menimang cahaya mata perempuan…
PEMPENGARUH terkenal Hafiz Mahamad dan isteri, Syafiqah Aina baru-baru ini berkongsi rumah baharu mereka meraih…
BINTANG Hollywood kelahiran Malaysia, Tan Sri Michelle Yeoh sekali lagi mencipta nama apabila menerima penghormatan…
BARU-baru ini penyanyi hip hop dan pempengaruh, Caprice, 36 dan isteri, Farra Inalis, 29, menzahirkan…
TULAR satu video di media sosial memaparkan seorang penunggang p-hailing memberi peringatan kepada pelanggan tentang…