BERSAMA DR HON SAI KIT,

Pakar Pediatrik Hospital Pantai Ampang, Kuala Lumpur

SOALAN

SAYA pernah mengalami cacar air ketika berusia empat tahun. Tahun ini saya bakal menginjak umur 30 tahun pada bulan Disember depan.

Kemusykilan saya kini, adakah kenyataan mengatakan seseorang yang pernah dijangkiti cacar air pada usia kanak-kanak berisiko mengalami semula penyakit sama apabila dewasa?

Selain itu, saya juga difahamkan orang dewasa yang mengalami cacar air turut berisiko mendapat komplikasi teruk. Apakah yang dimaksudkan dengan komplikasi tersebut doktor?

– KHAIRIL FAYYADH, Ipoh, Perak.

JAWAPAN:

LAZIMNYA, individu akan menghidap cacar air sekali seumur hidup. Penyakit tersebut jarang berulang walaupun
seseorang itu mengalami jangkitan pertama ketika usia dewasa. Tanda-tanda gejala pun tidak ketara.

Bagaimanapun, perlu diketahui virus varicella zoster yang menyebabkan cacar air boleh terus kekal hidup dalam badan selama bertahun-tahun sebelum ia berubah menjadi penyakit kulit dan saraf dikenali sebagai kayap.

Berkaitan soalan saudara mengenai orang dewasa berisiko mendapat komplikasi teruk akibat cacar air, perkara ini adalah merujuk pada berlakunya jangkitan sistem saraf seperti jangkitan otak (ensefalitis), jangkitan paru-paru (pneumonia) atau radang hati (hepatitis).

Pun begitu, jangkitan berkenaan biasanya dialami kelompok yang mempunyai sistem ketahanan badan rendah sehingga memerlukan rawatan di wad.

Bagi orang dewasa, simptom dijangkiti cacar air selalunya bermula antara hari ke-10 hingga ke-15, selepas terdedah dengan kontak yang mengalami penyakit terbabit.

Iklan

Tanda awal jangkitan adalah seperti demam, sakit badan, sakit tekak, kurang selera makan dan diikuti ruam kulit atau bintik merah berisi cairan yang gatal dalam tempoh 24 jam.

cacar air

Apabila bintik berisi cairan terbabit timbul, maka ia mengambil masa sekurangkurangnya empat hari untuk berhenti.

Iklan

Ruam kulit akan mengering, menjadi kuping dan menggelupas dalam tempoh antara satu hingga dua minggu. Jika hal itu berlaku, bermakna anda telah bebas daripada penyakit cacar air.

Justeru, sepanjang proses untuk sembuh, selain pengambilan ubat-ubatan di bawah nasihat doktor, aspek pemakanan juga harus dipertimbangkan.

ARTIKEL BERRKAITANCacar air, demam campak penyakit berbeza. Kenali gejalanya pada anak-anak

Makanan yang dicadangkan adalah kategori makanan sihat dan neutral. Cuba elak makanan terlalu masin, masam atau pedas yang boleh menyebabkan ketidakselesaan mulut, tekak dan perut khususnya untuk pesakit yang turut mengalami simptom pada organ tersebut.

Namun begitu, setakat ini tiada makanan spesifik yang terbukti boleh membantu menyembuhkan cacar air dengan lebih cepat atau menghalangnya daripada terus menular