Sakit kepala selepas bersenam, petanda badan tidak normal

A
A
A

SEMUA orang mahukan sihat sepanjang hayat, justeru ramai yang mula melibatkan diri dalam aktiviti sukan.

Pastinya, senaman dengan cara yang sederhana mempunyai manfaat kepada tubuh badan.

Namun demikian, bagaimana pula jika seseorang berhadapan masalah yang tidak dijangka dan sakit kepala selepas bersenam?

Mengulas mengenai situasi berkenaan, SinarPlus berkongsi pandangan seorang pegawai perubatan di Hospital Tuanku Ampuan Najihah, Kuala Pilah, Negeri Sembilan, Dr Iskandar Mirza.

Dr Iskandar Mirza.

Menerusi ciapan Twitternya @DIskandarmirza, sakit kepala selepas bersenam biasanya akan berlaku selepas melakukan senaman berat seperti:

i) Berlari

ii) Bermain tennis

iii) Berkayak

iv) Berenang

v) Mengangkat berat

Secara umumnya, kata Dr Iskandar, doktor akan mengklasifikasikan sakit kepada selepas bersenam kepada dua kategori utama iaitu sakit kepala primer (primary exercise headache) dan sekunder (secondary exercise headache).

“Sakit kepala kategori primer selepas bersenam tidak merbahaya dan tidak berkait dengan masalah kesihatan lain. Rawatannya adalah dengan mengambil ubat tahan sakit sahaja.

“Sebaliknya, sakit kepala kategori sekunder pula disebabkan oleh masalah serius pada otak seperti pendarahan atau tumor. Ia juga boleh dikaitkan dengan masalah luar otak seperti masalah jantung,” terang Dr Iskandar sambil memberitahu, individu dalam kategori itu perlu perhatian serius daripada doktor yang merawatnya.

Memperincikan lebih lanjut mengenai simptom awal sakit kepala kategori primer, Dr Iskandar berkata, lazimnya seseorang akan mengalami sakit kepala yang berdenyut-denyut selepas bersenam dan melibatkan kedua-dua

bahagian kepala.

“Simptom bagi sakit kepada sekunder pula seakan-akan sakit kepala primer tetapi akan disusuli dengan muntah-muntah, hilang tahap kesedaran, penglihatan menjadi kabur dan berbayang dan sakit pada bahagian leher,” tambah Dr Iskandar lagi.

Mengulas mengenai tempoh masa masalah sakit kepala selepas bersenam, kata Dr Iskandar, biasanya ia akan berlanjutan dari 5 minit sehingga 48 jam bagi kategori sakit kepala primer.

“Sakit kepada sekunder pula akan mengambil masa antara satu hari hingga ke beberapa hari dalam tempoh-tempoh tertentu,” katanya.

Menjawab kepada satu soalan lain, Dr Iskandar menjelaskan, punca sakit kepala primer masih tidak diketahui.

Namun demikian, ada teori yang mengaitkannya dengan pengembangan salur darah pada otak selepas melakukan senaman berat.

“Sebaliknya, punca berlakunya sakit kepala sekunder amat jelas sekali.

“Ia berlaku kerana terdapatnya pendarahan pada otak, salur darah tidak normal pada otak, masalah kanser (benign atau malignant), pengaliran cecair serebrospinal tersekat, jangkitan kuman pada bahagian sinus dan struktur tidak normal pada leher, kepala atau tulang belakang,” ungkapnya panjang lebar.

Oleh itu, bagi mengelak risiko itu, Dr Iskandar menyarankan agar kita tidak bersenam ketika cuaca panas melampau dan tidak melibatkan kawasan yang tinggi seperti bukit atau gunung.

“Paling penting, lakukan aktiviti panaskan badan (warm-up) terlebih dahulu sebelum melakukan senaman berat kerana ia dapat mengelakkan masalah sakit kepala selepas bersenam,” pesan Dr Iskandar.

Jadi, jika sudah terbukti mempunyai simptom-simptom sakit kepala selepas bersenam terutamanya kategori sekunder, segeralah berjumpa dengan doktor bagi melakukan pemeriksaan menyeluruh.

Ingat, rawat sebelum parah! Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.

Foto: Twitter @DIskandarmirza

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca