Sedapnya makan buah kundang cicah sambal belacan. Ini antara khasiat ramai tidak tahu

A
A
A

BUAH kundang, setar, temia, rembunia atau nama saintifiknya Bouea Macrophylla dari keluarga Anacardiaceae merupakan tumbuhan asal Malaysia dan dikebanyakan negara Asia.

Buah kundang juga dikenali dengan pelbagai nama seperti Ma Prang (Thailand), ramania atau gandaria (Indonesia), mayun thee (Burma) dan thanh tra (Vietnam).

Pokoknya berkanopi besar boleh mencecah ketinggian hingga 18 meter. Ia boleh dibiak menggunakan biji benih atau cantuman mata tunas. Pembiakan menggunakan biji benih memakan masa enam hingga lapan tahun untuk berbuah dan empat hingga lima tahun jika dibiak menggunakan mata tunas.

kundang

Buah berbentuk bulat dan lonjong itu berwarna hijau ketika muda dan bertukar warna kuning apabila matang.

Apa yang pasti buah kundang tergolong dalam kategori buah nadir yang jarang ditemui lagi di Malaysia. Berbeza di Thailand buah tersebut mula dikomersilkan dengan menonjolkan variasi yang lebih baik dan manis.

Buah kundang kaya dengan serat dan berjus. Ia boleh dimakan segar bersama kulitnya apabila matang yang mana rasanya masam-masam manis bergantung pada jenis.

Buah yang muda juga boleh dimakan segar, tetapi agak masam dan enak dicampur dengan sambal belacan, ditambah dalam rojak atau dijadikan jeruk.

Daun muda pokok buah kundang kadangkala dijadikan ulam. Ironinya, buah kundang kaya dengan kandungan Vitamin A, C dan serat.

Sedapnya makan buah kundang cicah sambal belacan. Ini antara khasiat ramai tidak tahu

Antara khasiat sampingan ialah:

1. Makanan pencegah kanser

Kaya dengan Vitamin C yang merupakan antioksidan terbaik membantu mencegah kanser dan mengelakkan sel-sel kulit menjadi rosak.

Selain itu, ia membantu mengurangkan simptom demam seperti loya, sakit-sakit badan dan selesema.

2. Mengurangkan risiko sakit jantung

Kandungan antioksidan yang tinggi membantu memelihara kesihatan jantung dengan mengembangkan saluran darah untuk mencegah penyakit Arherosclerosis.

Baca juga Musim durian tiba sekali dengan ‘total lockdown,’ warganet cadang pekebun jual online

3. Ubat sakit kepala

Melalui kaedah tradisional, daunnya ditumbuk lumat dan ditepekkan pada dahi seperti koyok untuk membantu mengurangkan kesakitan.

4. Kurangkan tekanan darah tinggi

Apa sahaja makanan baik untuk jantung automatik, juga ideal buat tekanan darah dengan memberi bukaan salur darah, sekaligus membantu mengurangkan tekanan darah

tinggi.

Aduhai, kecur air liur melihat perkongsian warganet di media sosial apabila buah kundang dimakan dengan pelbagai cara mengikut cita rasa masing-masing.

Sumber: Jabatan Pertanian Malaysia

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca