RAMBUT bagaikan mahkota berharga buat setiap individu terutama wanita. Rambut yang sihat mampu membuatkan seseorang itu tampil lebih yakin. Penjagaan rambut sama penting dengan kulit wajah, namun tidak kurang juga yang mengabaikannya hingga timbul pelbagai masalah rambut.

Rambut juga memerlukan belaian dan ‘layanan’ yang baik sama seperti kulit wajah. Mungkin ramai yang kurang memberi perhatian pada penjagaan rambut berbanding penjagaan kulit wajah.

Rawat rambut dari awal bagi mengelakkan masalah rambut seperti rambut gugur hingga hampir botak, kelemumur dan kegatalan kulit kepala.

Bagi wanita berhijab, penjagaan rambut juga perlu dititik beratkan meski pun anda berhijab. Kesibukan bukanlah alasan untuk anda mengabaikan penjagaan rambut. Walaupun anda berhijab ini bukan bermakna penjagaan rambut boleh diabaikan.

Kredit foto: Pexels

TIP PENJAGAAN RAMBUT BAGI WANITA BERHIJAB:

 • Pilih fabrik yang sesuai
 • Pilih jenis kain yang selesa dan boleh memudahkan aliran udara di bahagian kepala.
 • Pilih anak tudung yang sesuai
 • Elakkan memakai anak tudung yang terlalu ketat menekup kepala. Seeloknya pilih anak tudung yang diperbuat daripada kain kapas.
 • Elak pakai berulang
 • Sama ada hijab atau pun anak tudung, elakkan pakai secara berulang tanpa dicuci. Jaga kebersihan rambut dengan memastikan hijab dan anak tudung yang dipakai dalam keadaan bersih
 • Cuci rambut secara berkala
 • Tidak perlu mencuci rambut setiap hari. Selang sehari adalah yang disarankan atau sebaiknya jika anda terasa kulit kepala berminyak atau gatal. Sambil mencuci rambut, gosok dan urut kulit kepala secara perlahan-lahan.
 • Keringkan rambut secara semula jadi
 • Pastikan rambut betul-betul kering sebelum mengenakan hijab. Keringkan secara semula jadi dan elakkan daripada membalut rambut dengan tuala.
 • Cuci rambut dengan air sejuk
 • Elakkan mencuci rambut dengan menggunakan air suam kerana perbuatan ini hanya akan menjadikan rambut kasar, kering dan susah untuk diurus. Mencuci rambut dengan air sejuk bukan sahaja bagus untuk kesihatan rambut tetapi juga melegakan kulit kepala.

Kredit foto: Pexels 1, 2

EMPAT KESALAHAN PENJAGAAN RAMBUT WANITA:

 • Terlalu kerap menyikat rambut. Menyikat rambut amat penting bagi memastikan rambut tidak kusut selain untuk kekemasan diri. Bagaimanapun elakkan daripada menyikat rambut terlalu kerap. Perbuatan ini boleh menyebabkan rambut mudah gugur. Rambut yang ditarik apabila disikat boleh melemahkan akar.
 • Jarang memotong hujung rambut
  Sesetengah wanita yang ingin mengekalkan rambut panjang, sanggup tidak pergi ke salon rambut selama berbulan-bulan. Namun, tabiat ini juga boleh menjejaskan keadaan rambut. Memotong hujung rambut setiap dua bulan sekali penting untuk ‘membuang’ hujung rambut yang kering dan bercabang. Proses ini perlu dilakukan dengan kerap sebelum hujung rambut kering dan bercabang merebak ke bahagian rambut yang lain.
 • Jarang mencuci rambut
  Mencuci rambut adalah salah satu rutin penjagaan rambut bagi membersihkan kulit kepala serta membebaskan rambut daripada minyak, kotoran dan peluh yang terkumpul. Amat penting untuk mencuci rambut secara teratur. Jangan lupa gunakan produk lain seperti vitamin rambut atau pelembap rambut yang dapat mengekalkan kesihatan rambut dengan lebih baik.
 • Mencuci rambut dengan air suam
  Mungkin anda pernah mendengar bahawa mencuci rambut dengan air suam menjadikan rambut lebih bersih kerana amalan ini membantu membunuh kuman dan bakteria. Ini tidak benar dan hanya mitos. Mencuci rambut dengan air suam boleh mengganggu kesihatan rambut. Selain membuat kulit kepala kering, penggunaan air suam boleh menyebabkan rambut menjadi lebih kering. Bukan itu sahaja, air suam juga boleh menghilangkan minyak semula jadi kulit kepala dan rambut.

Sumber kredit: H-Growth Hair Expert

Kredit foto utama: Pexels

Iklan

Oleh: Norhasliza Mohd Shafi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Iklan

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi