Wow! Cincin pintar kesan tekanan, kadar oksigen dalam darah

A
A
A

LAZIMNYA ditawarkan di pasaran adalah jam pintar yang berupaya mengesan dan memantau tekanan darah badan.

Pada masa sama, turut hadir dengan fungsi asas mengira langkah harian sehingga teknologi membaca apa yang terjadi ketika seseorang sedang tidur.

Seperti yang kita sudah maklum, tekanan darah tinggi antara penyakit pembunuh di Malaysia. Kadangkala individu tidak perasan bahawa mereka mengalami penyakit tersebut.

Justeru, bagi memudahkan individu mengesan tekanan dan kadar oksigen dalam darah, Fitbit mempatenkan satu produk berupa cincin pintar.

Cincin tersebut dikatakan mempunyai sensor yang diiktiraf untuk penggunaan perubatan membaca kadar oksigen dalam darah ataupun tekanan darah.

Ia akan dikawal melalui aplikasi dan sambungan secara NFC untuk kemaskini perisian atau juga tambatan pada jam tangan.

Wow! Cincin pintar kesan tekanan, kadar oksigen dalam darah

Bagaimanapun, ciri dan fungsi lain pada cincin pintar berkenaan masih belum diperincikan termasuk sama ada akan menjadi produk komersial ataupun tidak.

Pun begitu, penggunaan cincin pintar dalam dunia kecergasan bukanlah sesuatu yang baharu.

Tahun lepas Amazon hadir dengan Echo Loop, tetapi produk itu sudah dihentikan kerana gajet berteknologi seumpama itu memerlukan rekaan tebal.

Baca juga Jadi idaman ramai, telefon boleh lipat Samsung Siri Galaxy Z yang mengancam dan stailo

Pada masa sama, didapati tidak efisien berbanding jam tangan pintar.

Sama-sama kita nantikan pengeluaran cincin pintar keluaran Fitbit iaitu sebuah syarikat produk kecergasan pintar seperti penjejak kesihatan, jam tangan pintar dan penimbang pintar.

Sumber: Amanz

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca