MESKIPUN tujuannya hendak bergurau kasar, janganlah diabaikan faktor keselamatan.

Menjadi kebiasaan segelintir anak muda yang bersahabat baik untuk ‘mengenakan’ rakan-rakan dengan pelbagai jenis usikan atau ‘prank’ yang adakalanya membahayakan.

Baru-baru ini tular di media sosial berkenaan lima remaja yang menemui ajal setelah mengambil ‘minuman keras’ dalam sebuah parti.

Lebih mendukacitakan, minuman berkenaan rupa-rupanya telah dibancuh dengan larutan pembasmi kuman atau hand sanitizer.

Dalam kejadian itu, difahamkan seorang daripada mereka meninggal dunia di tempat kejadian manakala empat lagi sempat dikejarkan ke hospital.

Menurut Tribunnews, siasatan mendapati lima remaja berkenaan menikmati minuman  yang mengandungi kandungan pembasmi kuman.

Susulan daripada itu, siasatan yang dijalankan turut menemui gerangan pelakunya yang masih di bawah umur ia didakwa bermotifkan dendam.

Suspek mengaku dia hanya ingin membalas dendam dan memberi pengajaran susulan sering dipukul dan oleh lima rakannya itu.

Iklan

Malah katanya lima sahabatnya itu sering meminta wang sejak lima bulan lalu dan diugut akan dipinggirkan jika tidak berbuat demikian.

Sangka suspek, kesan meminum larutan pembasmi kuman itu berkenaan hanya akan menyebabkan rakan-rakannya sakit perut sahaja. Namun yang berlaku di luar jangkaannya sehingga meragut nyawa.

Menurut Ketua Polis Berau, Anggoro Wicaksono siasatan mendapati larutan pembasmi kuman diperolehi pelaku daripada tempat bekerjanya.

Iklan

Semoga kisah ini memberikan pengajaran buat kita semua agar berpada-pada dalam bergurau dan lawak jenaka.

Sumber: Tribunnews