DIKENALI sebagai seorang wanita yang ceria, lincah, dan berdikari pada usia muda, Ria Ricis ternyata tidak pandai dalam bidang akademik. Perkara ini didedahkan oleh kakaknya, Ustazah Dr Oki Setiana Dewi.

Dalam klip video yang tular, Oki berkata, adiknya yang juga YouTuber sering menduduki tempat terakhir dalam kelasnya.

Zaman kanak-kanak Ricis atau nama sebenarnya bernama Ria Yunita itu berbeza dengan dua orang kakaknya yang sentiasa menyerlah di dalam kelas.

Baca juga: 2 tahun berkahwin, Youtuber Ria Ricis fail cerai, tuntut nafkah & hak penjagaan anak

Baca juga: [VIDEO] Jaga aurat adik, Oki Setiana Dewi spontan naik ke pelamin betulkan gaun raih pujian warga maya

“Menariknya Ricis tidak suka belajar di sekolah. Kalau dalam satu kelas ada 25 pelajar, dia (Ricis) akan menduduki tempat ke-23 atau terakhir,” kata Oki.

Sejak sekolah, Ricis tidak menyukai pelajaran matematik. Maka dia sering memberi kebenaran kepada gurunya untuk ke bilik sakit dengan alasan pening, bagi mengelak pembelajaran.

Bagaimanapun, ibu bapa Ricis tidak pernah membandingkan anak bongsu mereka dengan adik-beradiknya yang mempunyai pencapaian dalam kelas.

Baca juga: Ustazah Oki mengaku tak pandai goreng telur dadar, ini reaksi warga maya!

“Dia tidak pandai dalam bidang akademik, tetapi dua kakaknya tidak pernah berhenti menyokong Ricis dalam bidang lain yang digemarinya.

“Ibu bapa kami percaya bahawa setiap anak mempunyai kecerdasan masing-masing, mempunyai potensi sendiri dan disokong. Ria Ricis suka pelajaran yang melibatkan seni,” kata Oki.

Gambar lengkap potret terakhir keluarga ini diambil pada Lebaran lalu.

Baca juga: Bapa Oki Setiana Dewi meninggal dunia dalam tidur

Akibatnya, kecintaan Ricis terhadap seni kini menjadi kemahiran yang diasah menghasilkan wang.

Iklan

“Dia kini seorang YouTuber dengan kreativiti luar biasa.

“Jadi sedar dan faham ya, bahawa semua kanak-kanak pintar dengan potensi mereka sendiri,” katanya.

Netizen di media sosial turut membalas muat naik tersebut.

– “Ricis mempunyai kecerdasan yang luar Masya-ALLAH.”

– “Ayat terakhir ‘semua anak cerdik dengan potensi masing-masing’. Teori itu sudah pun dipraktikkan, tetapi kita tidak tahu apa yang akan berlaku nanti. Pasti semua ibu bapa mahu anak mereka pintar, kan.’

Iklan

-“Terbaik ibu bapanya, nampak potensi anak dan membesarkan dengan cara tersendiri ”

Sumber: TikTok

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mallsekarang!