HomeFYIEh! Apa Tu?Boleh ke ibu bapa...

Boleh ke ibu bapa guna duit raya anak kalau terdesak? Ini penjelasan Ustaz Azhar Idrus

Boleh ke ibu bapa guna duit raya anak dalam keadaan terdesak? Ini penjelasan Ustaz Azhar Idrus

HARI raya sinonim dengan pemberian duit raya. Sudah menjadi budaya masyarakat kita memberikan duit raya kepada ibu bapa, saudara mara dan sahabat handai sebagai sedekah yang mengeratkan silaturahim.

Kanak-kanaklah yang paling gembira menerimanya setiap kali berkunjung pada hari raya. Apabila dihitung besar juga amaun yang terkumpul, adakalanya mencecah ratusan ringgit!

Dengan keadaan ekonomi yang serba mencabar sekarang ini, ada dalam kalangan kita yang terpaksa mengambil duit anak-anak untuk perbelanjaan pelbagai keperluan.

Baca juga: Isu dalam menukar duit raya, awas jika ada unsur riba, 7 perkara wanita perlu berhati-hati

Kredit foto utama: Pexels

Awas ya, ibu bapa yang bertindak menguruskan kewangan anak-anak tidak boleh sewenang-wenangnya menggunakan duit raya atau harta anak masing-masing.

Baca juga: Hukum beri duit raya dalam Islam sebagai sedekah, tidak menyerupai angpau

Menurut pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus menerusi petikan daripada ceramah beliau ibu bapa menggunakan duit raya anak hukumnya adalah haram. Berikut penjelasan beliau:

SOALAN

Bolehkah menggunakan duit raya anak untuk keperluan harian keluarga atau semasa terdesak? Perlukah diganti semula wang itu atau dikira halal kerana anak juga di bawah tanggungan ibu bapa?

JAWAPAN

Ibu bapa yang mengambil duit anak untuk berbelanja hukumnya adalah haram. Ramai yang melakukan perkara ini hakikatnya ia tidak boleh.

Iklan

Yang dibolehkan ialah pinjam sekejap ketika terdesak dan situasi memudaratkan. Maka bolehkah meminjam duit raya anak sekejap dan wajib kena bayar semula.

“Boleh menggunakan duit raya anak-anak, pinjam sekejap jika berada dalam keadaan terdesak contohnya bekalan elektrik akan dipotong jika tidak dibayar. Yang mana masalah itu juga akan mendatangkan kemudaratan kepada anak-anak,” katanya.

Maka ibu bapa boleh menggunakan duit raya anak-anak untuk bayar bil elektrik tetapi tetap wajib untuk membayar semula.

Menurut Ustaz Azhar lagi, konsep mengambil duit raya anak adalah sama seperti berhutang maka adalah wajib untuk ibu bapa membayarnya semula.

Semoga perkongsian ini menjadi peringatan kepada anda agar tidak sewenang-wenangnya mengambil duit raya anak-anak dan menjalankan tugas menguruskan simpanan mereka dengan baik.

Iklan

Baca juga: Tak perlu beratur panjang, mudahnya tukar duit raya di mesin, ini senarai ATM Maybank, Ambank, Affin Bank

Sumber: Laman sosial sinar dgital

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Artikel Menarik

Terkini

Dari Penulis

Ensefalitis: Keradangan otak akibat jangkitan. Benarkah gaya hidup atau stres jadi punca? Pakar ini kongsikan penjelasan

SECARA global, dianggarkan sejumlah 1,444,720 kes dan 89,900 kematian dicatatkan akibat...

Grab diskaun kaw kaw sempena minggu gaji, ini 5 item terbaik dijual pada harga RM25 jer

SEMPENA minggu gaji, Shopee menawarkan pelbagai tawaran harga menarik untuk semua...