Daftar Darjah 1 anak lahir 2018 & 2019 mulai 2 Mei, 15 info ibu ayah perlu tahu

sinarplus (23)
sinarplus (23)
A
A
A

Daftar Darjah 1 anak lahir 2018 dan 2019 mulai 2 Mei, 15 info ibu ayah perlu tahu

KEMASUKAN awal kanak-kanak di bawah umur ke Tahun Satu pada setiap tahun persekolahan adalah berdasarkan permohonan daripada ibu bapa.

Pendaftaran kemasukan untuk kemasukan bagi kalendar akademik sesi 2024/2025 akan dibuka pada 2 Mei 2023.

Baca juga: ‘Macam tadika di Malaysia’- Bapa dedah sukatan Gred 1 di AS tarik perhatian warganet

Bagi yang memiliki anak dilahirkan pada tahun 2018 dan 2019, ibu ayah jangan terlepas ya! Berikut info berkaitan cara mendaftar masuk, langkah dan maklumat yang diperlukan:

1-Pendaftaran kemasukan kanak-kanak Tahun Satu bagi kalendar akademik sesi 2024/2025 bermula pada 2 Mei hingga 30 Jun ini.

2-Kementerian Pendidikan (KPM) memaklumkan pendaftaran secara dalam talian itu boleh dibuat melalui Modul Pengurusan Awam Sistem Bersepadu KPM (MOEIS) di laman sesawang https://idme.moe.gov.my.

3-Kanak-kanak yang layak memohon adalah warga Malaysia yang lahir dari 2 Jan 2017 hingga 1 Jan 2018.

4-Mulai tahun 2023, pendaftaran Tahun Satu adalah di Modul Pengurusan Awam, Sistem Bersepadu KPM (MOEIS) di pautan https://idme.moe.gov.my Pendaftaran Tahun Satu kalendar akademik sesi 2024/2025 adalah melalui pautan berkenaan.

Baca juga: Ahli akademik akui silibus Darjah 1, 2 dan 3 terlalu rumit, tidak sesuai dengan daya intelektual anak

5-Bagi anda yang sudah mendaftar di https://public.moe.gov.my, anda tidak perlu mengisi semula kerana data mereka akan dipindahkan ke https://idme.moe.gov.my. Ibu bapa atau penjaga hanya perlu mengemas kini maklumat anak mereka di pautan yang baharu mulai 2 Mei hingga 30 Jun dan klik butang kemas kini.

6-Selepas membuat kemas kini, ibu bapa dan penjaga perlu menghantar borang perakuan sekolah di sekolah yang dimohon sebelum ini. Mereka tidak perlu lagi membuat penghantaran baru.

Kredit foto: Bernama

7-Sekiranya ibu bapa atau penjaga membuat kemas kini dan memilih sekolah baharu, borang perakuan perlu dihantar ke sekolah yang baharu. Antara maklumat yang diperlukan ialah

8-Anda boleh menyemak keputusan permohonan penempatan Tahun Satu kalendar akademik sesi 2024/2025 di pautan https://idme.moe.gov.my pada 1 hingga 30 Oktober 2023.

9-Pemakluman keputusan permohonan akan dipaparkan di laman utama IdMe.

10-Sebarang pertanyaan berkaitan permohonan ibu bapa atau penjaga boleh berhubung terus dengan pejabat pendidikan daerah atau jabatan pendidikan negeri yang berhampiran.

Baca juga: [VIDEO] Istimewa kanak-kanak lahir 1 Januari, perlu daftar sekolah setahun lebih awal

Langkah pendaftaran

i-Pendaftaran pertama kali melalui IdMe oleh ibu bapa atau penjaga kepada anak jagaan.

ii-Ibu bapa / Penjaga klik pautan https://idme.moe.gov.my. 3 Pilih modul pengurusan awam.

iii-Isi atau kemas kini Pengurusan Profit yang terdiri daripada maklumat peribadi, maklumat pasangan dan maklumat anak jagaan

iv-Klik Tambah anak/ jagaan dan kemas kini (jika belum wujud)

v-Setelah selesai di modul Pengurusan Profil, pilih Permohonan Kemasukan.

vi-Klik Permohonan Kemasukan ke Tahun 1 KPM Tahun 2024.

 

Semoga bermanfaat!

Sumber: KPM 1, 2

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang