Dari pasar lambak ke persada dunia. Christy Ng sudah memiliki 11 butik di seluruh negara

A
A
A

NAMA Christy Ng tidak perlu diperkenalkan lagi lantaran kejayaan wanita berusia 37 tahun itu yang membina jenama cukup gah dalam industri pembuatan kasut dan beg lokal.

Lebih membanggakan, pemilik nama sebenar Christina Ng itu sudah memiliki 11 butik dengan kekuatan lebih 70 kakitangan di seluruh negara.

Kini beliau melangkah penuh bergaya dan mara ke hadapan dalam mengembangkan sayapnya sekali gus menembusi pasaran dunia melalui Filipina, Brunei dan Singapura.

Untuk mencapai semua kegemilangan tersebut bukanlah mudah. Menurut Christy, beliau terpaksa menebalkan muka dan beranikan diri untuk bersemuka dengan orang ramai.

“Sejak daripada usia sembilan tahun lagi, saya ligat berniaga. Tak kisahlah jual aiskrim, bunga yang diperbuat daripada tiub plastik atau kerja separuh masa di pasar raya dan sebagainya, asalkan saya dapat duit poket.

“Nak dijadikan cerita, selepas saya tamat belajar Sijil Pelajaran Malaysia, saya melancong ke Thailand bersama kawan-kawan. Kebetulan masa itu, ada jualan gudang kasut yang cantik, jadi saya beli untuk keperluan sendiri,“ ceritanya.

Bagaimanapun, anak sulung daripada dua beradik itu tidak menyangka, kasut yang dibeli disukai ramai rakan-rakan sehinggalah mereka mengesyorkannya untuk menjadi penjual peribadi.

“Bermodalkan duit simpanan, saya mula jual kasut di pasar malam dan pasar lambak pada cuti sekolah dan hujung minggu. Bermula dari situ, saya dapat tangkap cita rasa orang ramai.

“Bila ramai suka beli dan kasut laku keras, hati saya sangat gembira. Meskipun sudah bekerja di sebuah syarikat farmaseutikal masa itu, namun bisnes masih berjalan seperti biasa,“ katanya penuh semangat.

Tidak dinafikan, kekangan masa yang terhad dengan kerjaya hakiki dan urusan jual beli yang diuruskan sendiri membuatkan graduan bioteknologi daripada Universiti Industri Selangor itu perlu bertindak sesuatu.

“Jadi, saya tekad untuk berhenti kerja meskipun keputusan itu pada awalnya kurang dipersetujui keluarga,“ tuturnya.

Bermula daripada hantaran di media sosial, anak jati Kluang, Johor itu kemudian beralih kepada laman web yang lebih terbuka untuk pasaran lokal dan antarabangsa.

“Untuk kekal relevan dan bersaing dengan bijak, saya mencipta design kasut yang lebih premium, selesa dan sesuai dengan selera orang kita.,“ katanya lagi.

Baca juga: Sinar Harian pilih 10 Wanita Inspirasi Malaysia

Baca juga: Farah Ann mahu jadi pembakar semangat atlet muda. Terus sumbang pengalaman untuk merancakkan sukan gimnastik

INFO

Nama: Christy Ng

Jawatan: Pengasas jenama Christy Ng, ahli perniagaan, pereka fesyen kasut dan beg

Pencapaian:

Anugerah The Best Rising Star Fashion Category Summit Malaysia x TikTok Shop 2023

Anugerah ShopBack Malaysia Best Retail Rockstar 2023

Anugerah Pereka Fesyen Super Women Nona 2022

SEBA SME & Entrepreneur Youth Icon of the Year 2019

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang