PUSAT membeli-belah 1 Utama atau lebih dikenali OU dikenal pasti menjadi premis terbaru mencatatkan kes positif Covid-19 hari ini.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh pihak pengurusan melalui satu kenyataan rasmi yang dikongsikan di laman Facebooknya pada tengah hari tadi.

Menurutnya, seperti mana dunia terkejut dengan pengumuman Donald Trump dan keputusan diagnosis Covid-19 baru-baru ini, sekarang premisnya dengan berat hati terpaksa membuat
pengumuman.

“Pengurusan 1 Utama telah mengetahui secara lisan mengenai kes Covid-19 yang melibatkan seorang pekerja outlet di Mac City Service Center (Lot S330, Tingkat 2, 1 Utama).

“Pekerja tersebut kali terakhir masuk ke premis itu pada 30 September lalu dan cuti pada keesokan harinya.

“Kami telah mengesan pintu masuknya ke pusat beli-belah dan Mac City Service Centre dan mengesahkan bahawa suhu kakitangan berada di bawah 37.5 Celsius,” katanya.

Artikel berkaitan: ‘Demam’ Kannamma dah sampai Malaysia, dia ada di mana-mana

Katanya, pekerja berkenaan kini berada di bawah jagaan hospital kerajaan dan sehingga kini, belum menerima pemberitahuan rasmi dari pihak berkuasa kesihatan.

“Ini adalah kes yang pertama berlaku di 1 Utama sejak wabak Covid tahun ini dan kami jujur ​​kecewa menerima berita tersebut walaupun pelbagai usaha terbaik kami untuk menjauhkan Covid-19.

“Walau bagaimanapun, setelah berbulan-bulan membuat persiapan, kami kini berada dalam keadaan yang baik untuk menangani keadaan darurat ini,” katanya.

Sebagai langkah berjaga-jaga dan mematuhi garis panduan KKM, premis itu telah segera melakukan;

Iklan

• Penutupan segera dan pembersihan menyeluruh Mac Center Service Center. Semua rakan sekerja kakitangan yang terlibat turut telah dikuarantin dengan ketat.

• Pembersihan menyeluruh pusat membeli-belah kami termasuk bilik AHU (unit pengendalian udara), kawasan awam, kemudahan, lif, eskalator, tandas, bilik bayi, kemudahan rumah belakang
dan semua titik sentuhan berat lainnya.

Iklan

• Jejak daftar masuk CCTV dan QR kakitangan yang terlibat.

OU sanitize seluruh bangunan, rakan sekerja dikuarantin dengan ketat