Waspada! Hujan lebat risiko banjir dijangka mulai November ini hingga Februari 2024

ORANG ramai dinasihat supaya sentiasa peka dengan perubahan cuaca.

Ini kerana empat hingga enam siri hujan lebat yang berisiko menyebabkan banjir dijangka melanda negara bermula bulan depan hingga Februari 2024.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), berikut info berkaitan;

1. Keadaan itu dipengaruhi Monsun Timur Laut (MTL) yang melanda negara bermula bulan depan sebelum berakhir Mac 2024.

2. Di Kelantan, Terengganu dan Pahang, episod hujan lebat berlaku antara November hingga Disember 2023.

3. Manakala mulai Disember 2023 hingga Januari 2024, hujan lebat dijangka lebih tertumpu di Johor, Sabah dan Sarawak.

Baca juga Wajib muat turun. MyCuaca aplikasi berguna ramal cuaca, amaran hujan lebat mengikut negeri

Gambar hiasan (Kredit foto: Pixabay)

4. Selain itu, hujan berterusan juga boleh berlaku di negeri sebelah pantai barat sekiranya luruan monsun kuat atau kewujudan sistem tekanan rendah di rantau negara.

5. Sepanjang tempoh ini, kebanyakan tempat dijangka mengalami jumlah hujan bulanan pada paras purata kecuali di beberapa kawasan di Sabah dan utara Semenanjung serta kawasan pedalaman yang turut dijangka menerima hujan sedikit pada bawah purata pada penghujung MTL.

6. Semasa tempoh ini, negara akan menerima tiupan angin konsisten dari arah timur laut antara 10 hingga 20 kilometer per jam.

7. Beberapa siri hujan lebat yang menyeluruh juga dijangka berlaku terutama di negeri pantai timur Semenanjung dan barat Sarawak.

8. Pada November dan Disember kebanyakan negeri di Semenanjung, Sabah dan Labuan dijangkakan menerima hujan pada paras purata kecuali sebahagian kawasan di Kudat, Sandakan dan Tawau yang dijangkakan menerima hujan sedikit bawah purata.

Baca juga Memang padu kalau makan masa hujan, Mi Goreng Ayam Bakar Limau memang tak cukup sepaket

hujan

Sementara itu ini beberapa tip persiapan musim hujan;

  1. Sediakan alat hujan: Pastikan anda mempunyai payung, baju hujan dan peralatan hujan lain yang sesuai.
  2. Pantau ramalan cuaca: Semak ramalan cuaca dengan kerap supaya anda boleh merancang aktiviti anda dengan lebih baik dan mengelakkan cuaca buruk.
  3. Pakaian yang sesuai: Pakai pakaian yang sesuai dengan perubahan cuaca. Pertengahan musim panas boleh menjadi musim yang sejuk, jadi pastikan anda memakai pakaian hangat apabila suhu menurun.
  4. Kenderaan dan pengangkutan: Jika anda memandu, pastikan kenderaan anda dalam keadaan baik dan berfungsi dengan baik, terutamanya sistem kawalan banjir. Jalan raya mungkin menjadi licin semasa hujan, jadi memandu dengan berhati-hati. Juga, pertimbangkan alternatif pengangkutan jika cuaca sangat buruk.
  5. Bersihkan longkang: Pastikan longkang di sekeliling rumah anda bersih daripada daun dan sampah. Ini akan membantu mengelakkan takungan air dan banjir semasa hujan lebat.
  6. Bekalan kecemasan: Sediakan bekalan kecemasan, seperti lampu suluh, bateri ganti, makanan dalam tin dan air bersih, sekiranya anda menghadapi gangguan bekalan elektrik atau pengasingan semasa pertengahan musim.
Kredit foto: Ilustrasi Midjourney

7. Periksa rumah anda: Pastikan rumah anda berada dalam keadaan baik, terutamanya bumbung dan tingkap, untuk mengelakkan kebocoran air.

Iklan

8. Pertimbangkan kesihatan: Musim peralihan juga boleh membawa perubahan dalam pencemaran udara dan alergen, jadi jika anda mengalami masalah pernafasan atau alahan, pertimbangkan untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang sesuai.

9. Beri perhatian kepada perubahan cuaca mendadak: Pertengahan musim sering terjadi hujan lebat yang datang secara tiba-tiba. Sekiranya cuaca berubah secara tiba-tiba, segera dapatkan perlindungan dan jangan mengambil risiko di jalan raya.

10. Pantau amaran banjir: Jika anda tinggal di kawasan yang terdedah kepada banjir, sentiasa pantau amaran banjir daripada pihak berkuasa dan sediakan pelan pemindahan jika perlu.

11. Dengan bersedia dan berhati-hati semasa musim tengkujuh, anda boleh mengurangkan kesan buruk perubahan cuaca secara tiba-tiba dan memastikan anda dan keluarga selamat.

Justeru, orang ramai dinasihat supaya sentiasa cakna dengan amaran cuaca yang dikeluarkan oleh MetMalaysia supaya dapat melakukan persiapan termasuk menyimpan dokumen penting di tempat yang tinggi serta berpindah ke tempat selamat apabila diarahkan oleh pihak berkuasa.

Iklan

Bagi penunggang motosikal, rancang perjalanan anda sebaiknya.

Sumber: Bernama

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang!