AKTIVIS dan juga bekas penyanyi terkenal, Mizz Nina meluahkan rasa lega apabila Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada Selasa membenarkan permohonannya untuk menarik balik kes penjagaan penuh dan inter-parte bagi hak penjagaan sementara bagi anak angkat mereka iaitu Musa.

Jelas Mizz Nina atau nama sebenarnya Shazrina Tan Sri Azman, isu hak penjagaan anak angkat mereka tidak perlu dibangkitkan lagi kerana dokumen penuh sebagai penjagaan Musa sudah disahkan secara mutlak.

“Saya mempunyai dokumen pengangkatan yang mana tidak tertulis nama dia (Noh). Jadi dengan ada dokumen ini bermaksud tiada pertikaian.

“Saya tegaskan tiada lagi pertikaian sebab ini bukan kes hak penjagaan dan kami mempunyai dokumen pengangkatan yang lengkap,” katanya.

Baca juga:’‘Noh boleh cari saya, bukan Mizz Nina’ Essam dedah nama sebenar Musa yang viral adalah palsu

Baca juga: Noh mahu penyelesaian baik, terkejut Mizz Nina tarik semula kes penjagaan penuh, inter-parte Musa. ‘Saya perlu jawab semua tuduhan’

‘Tiada lagi isu penjagaan’ – Peguam

Mizz Nina yang ditemui di pekarangan mahkamah bersama suaminya, Essam Muhammad dan peguam syarie Fakhrul Azman Abu Hassan serta Mahmud Abdul Jumaat.

Dalam pada itu, Fakhrul berkata Mizz Nina adalah ibu angkat Musa yang sah, justeru itu tiada isu yang berbangkit kerana kes kedua-dua kes sudah rasmi ditarik balik.

“Tiada isu apa-apa, seperti siapa yang nak melawat sebagainya kerana ini bukan kes penjagaan anak untuk anak kandung.

“Hak anak angkat juga sudah diberikan sepenuhnya kepada Mizz Nina jadi tiada isu seperti kes hak penjagaan. Keputusan muktamad adalah kepada ibu anak tersebut yang memutuskan untuk memberi hak penjagaan penuh kepada Mizz Nina.

Baca juga:’Hancur hati, percaya dengan jalan perdamaian.’ Noh Salleh akur perintah mahkamah, serah Musa pada Mizz Nina

Baca juga: ‘Privasi Musa terjejas dan identiti ibu kandung terbongkar.’ Mizz Nina akhirnya buka mulut perjelaskan konflik anak angkat

“Kami sudah tarik balik kedua-dua kes dan mahkamah sudah benarkan. Pihak sana menyuarakan mengenai kos pentaksiran, tetapi urusan itu antara peguam nanti dan Mizz Nina tidak terlibat,” jelasnya.

Tambah Mahmud pula, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sudah sahkan hak jagaan di bawah nama Mizz Nina saja.

“Saya nak jelaskan agar orang tak salah faham. Ada orang cakap Mizz Nina buat penarikan itu sebab dia ubah fikiran dan sesetengah tak faham kenapa ditarik.

“Dalam JPN, hanya nama Mizz Nina seorang saja berdaftar. Berhubung kes hak penjagaan bersama kenapa dapatkan daripada pihak yang mendapat autoriti. Sebab itulah kami tarik balik sebab tak ada isu perlu dibicarakan dan diputuskan pihak mahkamah,” katanya.

Baca juga: Mizz Nina dedah kenal suami sejak 2015, ramai gembira lihat kebahagiaan bersama Essam

Baca juga: Mizz Nina, Essam berbulan madu di Santorini, Greece

Musa trauma

Sementara itu, Mizz Nina mendedahkan Musa mengalami trauma selepas hampir empat minggu berpisah dengannya.

Katanya, anak kecil itu juga mengalami cirit-birit dan muntah-muntah sebaik di ambil dari rumah Noh pada bulan lalu.

mizz nina

“Musa diambil tanpa pengetahuan dan kebenaran ketika saya baru tiba di Jepun untuk urusan perniagaan. Bayangkan budak berusia dua tahun diambil, di bawa keluar dari rumah yang didiami selama dua tahun.

Iklan

“Trauma yang dilalui kerana perlu berpisah dengan ibunya. Dia bukan barang, dia anak kecil yang tak tahu nak cakap, tetapi dia boleh rasa kesunyian, pengabaian.

“Tiga minggu lebih, kami tidak tahu dia di mana. Bayangkan apa yang kami rasa, bayangkan anak anda terpisah dengan anda selama tempoh itu,” ujarnya.

Tambah Nina, dia terus membawa Musa mendapatkan rawatan dengan pakar psikiatri bagi membantu anak kecil itu mengatasi trauma yang dialami.

“Sebagai contoh kalau saya keluar, dia akan peluk saya kuat-kuat. Dia seolah seperti sudah hilang kepercayaan dan merasakan yang saya takkan kembali kepada dia.

“Dia juga tidak selesa bila saya nak bawa dia keluar,” katanya yang kini mahu memberi fokus ke arah kehidupan Musa yang lebih baik, terutama dari segi agama.

Isu perebutan hak penjagaan Musa mula timbul selepas Mizz Nina mendakwa Noh mengambil Musa di rumah tanpa kebenaran dengan bantuan penjaga Musa.

Iklan

Noh dakwa dapat kebenaran ibu kandung Musa

mizz nina

Bagaimanapun, Noh menafikan dakwaan yang mengatakan adanya unsur penculikan sebaliknya mendakwa sudah mendapatkan kebenaran ibu kandung Musa untuk menjaga kanak-kanak itu.

Vokalis Hujan itu kemudiannya tampil membuat permohonan maaf secara terbuka selepas dituntut oleh ibu kandung kepada anak angkatnya, Musa, yang hanya mahu dikenali sebagai Athira.

Untuk rekod, Noh dan Mizz Nina mendirikan rumah tangga pada Julai 2011 sebelum bercerai pada Ogos 2022 dan tidak dikurniakan zuriat.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mallsekarang!