LULUHNYA hati melihat kanak-kanak atu bayi baru lahir dijangkiti Covid-19. Tak dapat membayangkan tubuh yang masih lemah itu digerogoti virus ganas.

Hal sama dikongsikan oleh seorang kakitangan perubatan tentang bayi berusia 35 hari disahkan positif koronavirus.

Menurutnya, bayi tersebut merupakan pesakit termuda yang pernah dirawat. Lebih mengejutkan apabila ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) yang dilakukan terhadap si kecil itu mencatatkan keputusan positif.

“Simpan sini buat kenangan. Tiap-tiap hari ambil pesakit positif Covid-19. Tapi hari ini dapat yang paling kecil hantar ke wad.

“Sebak bercampur geram sebab budak itu tidak bersalah apa-apa. Sebulan lima hari positif ujian RTK PCR,” kongsinya.

Pun begitu, beliau tidak mendedahkan maklumat peribadi bayi tersebut.

“Jalan cerita pesakit biarlah rahsia. Tapi budak itu tidak berdosa. Ini belum part bayi itu kena buat swab. Nasib aku tidak nampak. Kecil lagi alahai,” tulisnya di Facebook.

Baca juga Bayi Terpaksa Dikeluarkan Awal, Ibu Positif Covid-19 Masih Di ICU. Warga Maya Mendoakan Dr Fatihah Segera Sembuh

Selain itu, pegawai perubatan terbabit juga menasihatkan agar tidak menziarahi jiran atau golongan yang berisiko tinggi antaranya warga emas dan kanak-kanak.

“Minta tolong sangat-sangat supaya jangan datang ziarah atau merayau ke rumah ada bayi, warga emas dan lain yang boleh mendatangkan mudarat.

“Jangan nak peluk cium anak orang sesuka hati sebab tidak tahu status (kesihatan) kita. Tidak rasa bersalahkah seandainya terjadi sesuatu kepada mereka?

“Tolong jaga SOP. Covid-19 itu benar. Semoga bayi itu cepat sembuh dan sentiasa dilindungi,” luahnya.

Baca juga [VIDEO] “Jangan Nangis-Nangis Jauh Dengan Ibu”- Sayu Lihat Anak 3 Tahun Positif Covid-19 Naik Ambulans

Setakat 31 Mei lalu, sebanyak 19,851 kes Covid-19 adalah membabitkan golongan bayi dan kanak-kanak hingga berusia empat tahun.

Sehubungan itu, para ibu bapa dan orang dewasa disarankan supaya sentiasa bertanggungjawab melindungi anak-anak daripada dijangkiti Covid-19. Jangan dedahkan mereka pada kawasan yang berisiko.

Sumber: Encik Anuar Kah