Kucing penjaga kubur, bawa pulang ke rumah, tetap suka tidur di tepi batu nisan

A
A
A

KUCING yang dipelihara sangat beruntung. Makan, minum dan tempat tinggal semuanya terjaga. Berbanding kucing jalanan, nasib mereka belum tentu baik. Kadang-kadang terpaksa menahan lapar dan dahaga kerana tiada makanan. Lebih malang lagi ada yang dipukul dan dianiaya oleh segelintir individu yang tidak bertanggungawab.

Melalui satu hantaran yang dikongikan oleh seorang pengguna Facebook, Suhaili Baharudin berkongsi tentang kisah seekor kucing betina yang sering berada di atas kubur bapanya. Cerita Suhaili lagi, kucing tersebut mula dilihat berada di situ, sehari selepas arwah bapanya dikebumikan.

Baca juga: Wow, masjid pun ada hotel kucing! 4 manfaat bela kucing untuk wanita

“Kucing ini selalu ada di kawasan kubur arwah abah. Ada juga beberapa ekor anak kucing yang bermain-main di situ. Semasa hayat arwah abah dahulu, abah memang sungguh sayangkan haiwan terutamanya kucing. Kucing ini makan pun di sebelah kubur abah,” jelasnya.

Menurut Suhaili lagi, beberapa minggu selepas pemergian arwah bapanya, dia ada pulang ke ke kampung halaman di Kuantan untuk menziarahi kubur arwah bapanya. Kelihatan kucing tersebut sedang tidur di tepi batu nisan.

Baca juga: ‘Bela tapi susahkan jiran’- Wanita geram, hempas penyapu lepas jumpa 3 longgok najis kucing

“Saya panggil kucing itu dan memberinya makan. Kucingnya baik, comel dan manja. Bulunya juga bersih. Cara makan pula seperti kebuluran. Dengan keadaan musim hujan dan cuaca yang tidak menentu, terbit rasa kasihan. Tengok perut pula kembung kerana bunting jadi tidak bolehlah bawa ke klinik veterinar untuk disunatkan.

“Jadi saya angkut masuk ke dalam kereta dan kami letak kucing itu di tepi kedai makan. Di kedai makan itu meriah, ramai orang baik-baik dan ada banyak juga kucing-kucing jalanan yang lain. Saya berharap agar kucing ini lebih terjaga di sini berbanding di kawasan kubur,” katanya.

Pada masa sama, wanita ini berhajat untuk datang kembali ke kedai makan tersebut untuk melihat keadaan kucing itu. Beliau tidak dapat memelihara 'si meow' berkenaan kerana tidak tinggal di kawasan berhampiran. Justeru, tiada pilihan lain yang boleh dilakukan selain meletakkan kucing itu di kedai makan.

Dua minggu kemudian, wanita ini sekali pulang ke kampung halaman untuk menguruskan kubur arwah bapanya. Beliau terkejut kerana kucing yang ditinggalnya di kedai makan, kelihatan ada di tanah perkuburan berhampiran kubur arwah bapanya.

“Saya agak terkejut apabila melihat kucing itu ada di kubur semula. Lokasi kedai makan dengan kawasan tanah perkuburan sangat jauh. Ya ALLAH kasihan betul pada kucing ini. Saya tidak bagi duduk di sini kerana risau tentang makan, minum serta keselamatannya.

“Ketika itu juga saya tidak bawa makanan kucing. Sayu rasa hati bila kucing ini tunggu di tepi kereta. Saya ambil keputusan untuk bawa pulang ke rumah. Sebelum sampai ke rumah saya hubungi suami untuk menyediakan makanan kucing supaya keluar dari kereta boleh terus makan,” kata Suhaili.

Malangnya apabila pintu kereta dibuka, kucing itu terus lari keluar. Ketika hendak mengambil makanan, sekelip mata kucing itu hilang daripada pandangan mata, Tidak sampai 10 saat pun. Rupa-rupanya kucing itu berada di simpang jalan menunju ke kubur semula.

Baca juga: Kucing pecahkan mangkuk RM1,500, Chef Wan tenang, ‘hendak marah pun bukan ada otak’

“Dia sangat bijak. Letaklah di mana pun, tetap akan kembali semula ke kubur. Saya berasa sangat pelik bila ia tahu jalan untuk kembali semula ke kubur itu. Akhirnya saya pasrah. Kucing ini selesa tinggal di kubur. Saya ambil kucing ini, bawa masuk ke dalam kereta dan hantar semula ke tanah perkuburan.

“Bimbang juga memikirkan nasib kucing ini, apatah lagi sedang bunting. Tidur pula di atas kubur. Sampai di kubur terus beri makan. Nampak sangat kelaparan. Mungkin saya patut belikan bekas makanan kucing dan letakkan di kubur. Apabila lapar, kucing itu boleh makan.

“Menolong haiwan yang terbiar begini sebenarnya lebih memekarkan hati. Sebetulnya tiada pula kita pernah menimbang, besar mana nanti boleh dapat syurga pahala, yang kita buat adalah kerana besarnya sebuah empati,” katanya.

Begitulah cerita seekor kucing jalanan. Moga lebih ramai masyarakat kita lebih prihatin dengan haiwan-haiwan jalanan. Santuni haiwan-haiwan jalanan dengan baik kerana mereka juga berhak untuk hidup di dunia ini.

Baca juga: Ular tedung masuk rumah, 5 kucing jadi hero, kepung hingga anggota penyelamat sampai

Oleh: Norhasliza Mohd Shafi

Sumber: Suhaili Baharudin

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca