Nasi lemak telur ‘haiwan’ habis makan baru perasan, 5 tip guna daun pisang, pastikan bersih!

A
A
A

NASI lemak yang menggunakan daun pisang memang istimewa aromanya. Bukan saja-saja digunakan sebagai pembungkus, daun pisang mengeluarkan bau wangi yang membuka selera.

Selain tepung bungkus, tepung pelita dan koci, nasi lemak salah satu menu yang mengunakan daun pisang sebagai pembalut. Kadang-kadang, tidaklah besar saiz daun, asalkan ada walaupun kecil sudah cukup memberikan haruman yang melazatkan.

Baca juga: [8 FOTO] Kotor, meloyakan, ulat berenga ditemui dalam tong penyimpanan di kilang petis di Pulau Pinang

Namun lain halnya dengan kes viral ini. Selera makan seorang pengguna TikTok ‘terbantut’ gara-gara memakan nasi lemak yang ‘dihidangkan’ dengan telur serangga yang melekat pada daun pisang yang digunakan sebagai pembungkus.

“My mom kata itu telur katak tapi my partner nak sedapkan hati dia cakap itubiji selasih. Saya tak mahu lagi makan nasi lemak bungkus daun pisang,"kongsinya.

 

Lebih meloyakan apabila telur tersebut hanya disedari kewujudannya selepas nasi lemak tersebut dihabiskan. Bersaiz lebih kecil daripada bijian nasi, tompokan memanjang telur haiwan berkenaan melekat pada daun pisang.

 

"Ibu saya cakap itu telur katak! Saya macam, biar betul? Kemudian gambar yang saya tangkap itu saya bagi dekat kaunter," kongsinya.

Difahamkan pekerja restoran turut sama terkesima melihat gambar ‘telur’ itu.

"Dia macam terkejut dan siap istighfar. Dia tanya sama ada saya mahukan apa-apa sebagai ganti rugi. Saya cakaplah nak refund. Tapi dia kata tak boleh, maksud dia kena ganti dengan makanan yang lain," kongsinya.

Jelasnya dia tiada niat untuk memburukkan restoran hanya ingin mewujudkan kesedaran faktor kebersihan yang perlu dititikberatkan oleh setiap premis makanan.

Daun pisang banyak digunakan dalam pembungkusan dan perhiasan masakan di Asia Tenggara, Amerika Selatan, Caribbean, Polynesia dan Asia Selatan.

Menggunakan daun pisang sebagai pembungkus makanan ada caranya, tidak boleh semberono. Apabila berkaitan dengan makanan ia perlu dipastikan bersih dan suci.

Baca juga: Pakaian anak bernajis, boleh ke terus basuh guna mesin?

Gambar hiasan (Kredit foto: Freepik)

Berikut langkah penggunaan daun pisang yang praktikal agar terjamin kebersihan:

• Pilih daun pisang yang sama lebarnya dan tidak terlalu tua. Sebab daun pisang yang tua akan keras dan sukar dibentuk.

• Sebelum digunakan, jemur sebentar di bawah sinar matahari

•Boleh juga layurkan atau lalukan di atas api sehingga ia lembut dan mudah dibentuk apabila membalut.

• Cuci bersih lalu dan daun pisang hingga kering.

• Ketika membuat pembalut, pastikan balikkan daun pisang iaitu bahagian berwarna hijau menghadap ke dalam agar aromanya wangi.

Baca juga: [8 gambar] Dulang berkerak, dicemari najis tikus, keadaan dalam kilang roti di Pulau Pinang tular

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca