'Benda dah jadi, nak buat macam mana.' Dedah jiran minta maaf, sahkan racun diletak oleh anak. Ibu reda dikecam orang ramai

No Image Caption
A
A
A

PILU dan sayu, pemergian mangsa termakan keropok dipercayai mengandungi racun tikus, Allahyarham Muhammad Akil Syauqi Nur Sufian meruntun hati ramai.

Sedih dengan pemergian anak sulung, si ibu, Nurain Hasnorizal, 25, mengaku wanita yang merupakan jirannya ada menelefon pada jam 10 malam, Selasa, untuk meminta maaf susulan peletakan racun pada makanan ringan tersebut.

"Jiran ada telefon, 10 malam tadi (Selasa). Mak dia telefon minta maaf semua, beritahu anak dia yang letak racun tu.

No Image Caption

"Saya kata tak apa lah, benda dah jadi, nak buat macam mana. Saya tak tahu nak kata apa, harap benda yang baik-baik saja.

"Saya nak cakap lebih-lebih pun tak boleh dalam keadaan macam ini. Kadang-kadang mak saya telefon pun (saya) tak sempat nak angkat sebab ada di dalam wad," katanya.

No Image Caption

Baca juga: 'Gelupur, muntah & mulut berbuih.' Teruja bawa balik keropok, datuk kongsi kronologi cucu termakan umpan monyet beracunBaca juga: 'Budak nampak jajan mestilah makan...' Doktor saran 5 panduan penting elak kejadian di Kulim berulang, utamakan keselamatanBaca juga: 'Betul, anak saya sudah meninggal dunia.' Termakan keropok dipercayai mengandungi racun tikus, abang pergi selamanya

Sudah jatuh ditimpa tangga. Baharu kehilangan anak, Muhammad Akil Syauqi Nur Sufian, 3 manakala seorang lagi, Muhammad Luth Syauqi, 2, masih kritikal, ibu tabah itu reda apabila orang ramai menyalahkan dirinya dalam kejadian berkenaan.

No Image Caption

"Biar la apa orang nak kata dalam tu (media sosial), kita saja tahu apa yang sebenarnya berlaku. Orang komen-komen saja, mereka tak tahu.

"Anak saya hanya bermain di luar rumah saja, kita tak biar anak-anak," tambahnya lagi.

Terdahulu, Nurain dilaporkan berkata, dia masih tidak dapat memikirkan tindakan seterusnya terhadap jiran kerana ingin menumpukan perhatian kepada kedua-dua anaknya itu terlebih dahulu.

Dua cahaya mata lelakinya sebelum ini dirawat di Wad Rawatan Rapi Pediatrik (PICU) Hospital Pulau Pinang selepas makan keropok yang dipercayai mengandungi racun tikus di Kampung Padang Ubi, Labu Besar.

Hasil siasatan polis mendapati, dua beradik itu dipercayai mengambil peket keropok yang tergantung di dawai besi pagar mengandungi racun yang bertujuan bagi perangkap monyet.

Sumber: Sinar Harian

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang