6 tip penjagaan kesihatan mata yang wajib anda ambil tahu

No Image Caption
A
A
A

MATA, organ anugerah yang sangat berharga dan perlu diberi perhatian.

Pemeriksaan mata secara berkala misalnya perlu dilakukan untuk memastikan fungsi penglihatan adalah baik.

Tip-tip penjagaan kesihatan mata:

i) Ketika membaca

- Jarak membaca

Pastikan membaca pada jarak antara 30 hingga 40 sentimeter (cm) dari buku ke mata. Jarak yang terlalu dekat akan menyebabkan otot-otot mata menegang untuk memfokus. Hal ini boleh mengakibatkan sakit kepala.

- Posisi badan ketika membaca

Posisi badan hendaklah tegak dan elak membaca sambil berbaring. Hal ini akan menyebabkan otot-otot mata terpaksa bekerja lebih untuk memfokus pada bahan bacaan. Mata akan menjadi cepat letih dan tidak dapat bertahan lama untuk membaca.

Elak juga membaca ketika berada di dalam kenderaan bergerak dan keadaan jalan yang bengkang-bengkok serta berbonggol kerana boleh menyebabkan sakit kepala dan mabuk. Hal ini kerana keupayaan mata untuk memfokus menjadi tidak stabil ketika membaca.

ii) Pencahayaan

Cahaya yang mencukupi amatlah penting ketika membaca. Pastikan pencahayaan yang digunakan tidak terlalu malap atau terlalu terang ketika membaca kerana akan mengganggu keselesaan dan kesihatan mata.

iii) Makanan untuk mata

Pemakanan yang betul memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata dan dapat mencegah daripada penyakit mata.

Pastikan makanan seharian yang diambil sedikit sebanyak dapat memberi nutrisi penting bagi mengekalkan kesihatan mata. Amalkan makan makanan yang kaya dengan vitamin A dan C seperti susu, sayur (terutama lobak dan brokoli) dan buah-buahan (terutama aprikot dan anggur).

Lobak dan tomato telah lama diiktiraf sebagai makanan yang baik untuk mata kerana sumber Vitamin A adalah sangat tinggi.

iv) Amalan senaman untuk mata

1. Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan, kemudian beransur-ansur melihat pula objek yang lebih jauh, sejauh yang mungkin. Selepas itu lihat semula objek yang berdekatan. Ulangi proses itu beberapa kali.

2. Gerakkan mata ke kanan semaksimum mungkin, berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah. Ulangi proses itu beberapa kali.

3. Setelah satu hingga dua jam berada di hadapan komputer, berhenti sekejap, lihat objek berwarna hijau di luar rumah atau pejabat, seperti pokok dan sebagainya. Warna hijau akan dapat menenangkan dan merehatkan mata.

v) Pengguna komputer

Penggunaan komputer dengan cara betul dapat menjamin kesihatan mata yang baik. Beberapa panduan disediakan bagi pengguna komputer iaitu:

- Kedudukan skrin komputer

- Pastikan kedudukan komputer sama paras dengan mata dalam keadaan horizontal dan 30cm dari mata.

- Pencahayaan yang bersesuaian

vi) Pemeriksaan mata berkala

Dapatkan pemeriksaan mata sekurang-kurangnya sekali setahun bagi memastikan tahap penglihatan dan kesihatan mata sentiasa berada dalam keadaan baik.

Dapatkan nasihat doktor dengan segera jika mempunyai masalah berikut:

1. Benda asing di dalam mata.

2. Kecederaan pada mata.

3. Mata merah.

4. Kesakitan yang teruk pada mata.

5. Penglihatan kabur

Sumber:myheatlh.gov.my

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca