“Pada awalnya, badan saya tiba-tiba bertukar menjadi sangat lemah dan hilang selera makan. Lebih menakutkan lagi, berat badan turun jatuh dengan mendadaknya iaitu hampir mencapai 10 kilogram (kg) hanya dalam jangka masa satu minggu lebih sahaja.”

Demikian pengakuan ikhlas seorang pesakit vaskulitis, Rosli Khairullah, 51, yang disahkan mengalami penyakit tersebut beberapa bulan lalu.

Ujar Rosli, beliau tidak mahu orang lain mencontohinya kerana beliau antara pesakit yang lambat mendapatkan rawatan.

“Sebelum ini, saya melakukan ikhtiar dengan rawatan secara tradisional di kampung sahaja. Namun, setelah dipujuk oleh anak-anak, akhirnya saya bulatkan tekad untuk berjumpa pakar setelah hampir berbulan-bulan berada dalam kondisi yang sangat teruk,” katanya ketika dihubungi SinarPlus baru-baru ini.

Ujar lelaki itu, beliau juga kerap berasa sakit kepala, sakit pada sendi kaki dan tangan serta demam selain kulitnya dipenuhi dengan ruam (kecil) berwarna kemerah-merahan.

“Saya jadi keliru ketika itu. Setelah ujian darah dilakukan, akhirnya doktor memaklumkan bahawa saya disahkan mempunyai masalah vaskulitis iaitu penyakit yang berkaitan dengan keradangan darah.

“Alhamdulillah, seawal dua minggu sahaja, sakit yang dialami sebelum ini berkurang. Keadaan saya kini juga semakin pulih setelah diberi ubat antikeradangan,” ujar bapa kepada empat orang anak itu.

Beliau juga secara berkala akan membuat pemeriksaan dengan doktor mengikut jadual yang telah disusun.

Iklan

Ujar Rosli, simptom-simptom dan gejala-gejala yang dihadapinya bukan sembarangan dan beliau sendiri ngeri melihat keadaan dirinya sendiri ketika itu.

Artikel berkaitan: Vaskulitis, penyakit radang pembuluh darah boleh beri implikasi luar biasa

Iklan

Sehubungan itu, lelaki itu berpesan agar orang ramai yang mempunyai kondisi serupanya segera bertindak pantas.

“Jangan berlengah lagi kerana jika kita tidak bernasib baik, penyakit yang kita alami boleh melarat,” pesannya.