CENDOL merupakan sejenis minuman pencuci mulut yang terkenal bukan sahaja di Malaysia malah di beberapa negara Asia Tenggara yang lain.
Populariti minuman itu sama seperti air batu campur (ABC). Pun demikian, untuk membuat cendol yang sedap, tidak semudah yang disangka.
Seorang anak muda dari Melaka yang juga peniaga cendol, Faizal Khalid berkata, disebabkan meminati minuman berkenaan, beliau telah mengolah dan menambah baik resipi cendol sentuhan ibunya.
Kata pengusaha minuman itu, antara bahan utama yang digunakannya adalah tepung beras, tepung ubi, air kapur dan daun pandan.
Di sebalik itu semua, Faizal memberitahu, beliau menggunakan ramuan rahsia iaitu pandan serani yang dijadikan pewarna semula jadi tanpa perisa tiruan bagi melazatkan pencuci mulut berkenaan.
Ditanya perbezaan pandan biasa dan serani, beliau berkata, ia adalah dari segi penghasilan warna dan saiz daun.
“Daun pandan biasa digunakan sebagai penambah rasa dan menaikkan aroma bau wangi, sementara daun pandan serani saiznya lebih kecil. Ia membantu untuk mendapatkan warna hijau yang sangat memukau,“ ujarnya ketika dihubungi SinarPlus baru-baru ini.
Untuk memberi kelainan, cendol air tangan pemuda itu disatukan dengan ais blok yang dikisar halus dan lembut persis salji yang cair apabila masuk ke dalam mulut.
“Cendol buatan sendiri (homemade) saya, bukan sahaja menggunakan pandan serani, tetapi saya menggabungkannya dengan tiga jenis gula melaka nira asli (dari Indonesia dan Malaysia).
“Hasil gabungan tiga jenis gula melaka itulah yang membuatkan cendol yang dihasilkan lebih likat, pekat dan berbau wangi tanpa campuran gula pasir,“ kata Faizal.
Beliau menambah, bagi memvariasikan lagi menunya, beliau akan ‘mengahwinkan‘ cendolnya dengan buah-buahan segar seperti laici, nangka, dilema ataupun buah durian atau jagung.
Berkongsi rahsia kesedapan pencuci mulutnya yang sememangnya menjadi buruan orang Melaka, Faizal berkongsi tip yang perlu dipatuhi bagi mendapatkan rasa cendol yang segar dan tahan lama.
“Pastikan suhu (air yang direndam bersama cendol secara menyeluruh) sentiasa sejuk iaitu anggaran antara 5 ke 10 darjah Celsius. Ia bagi mengelak cendol itu cepat rosak dan tidak tahan lama,“ katanya.
RESIPI CENDOL HOMEMADE FAIZAL
Bahan untuk cendol
Bahan untuk air gula
Bahan untuk santan
Bahan hiasan
Cara-cara:
PROFIL
RESIPI SAGU KOKTEL
Bahan-bahan:
Cara penyediaan:
Sumber: Facebook Umie Saffiya
PELAKON dan penyanyi, Bella Astillah kini semakin 'mendunia' apabila terpilih mewakili Malaysia untuk beraksi di…
SETIAP tahun, sambutan hari guru pada 16 Mei antara tarikh yang dinanti-nantikan, tak kiralah sama…
TERSENTUH hati melihat kemesraan antara bekas menantu dan mentua iaitu Puteri Sarah Liyana dan Datuk…
PEJAM celik, pantasnya masa berlalu. Siapa sangka anak sulung pengacara tersohor Ahmad Fedtri Yahya, Indah…
KLINIK Nara, peneraju dalam rawatan estetik dan kecantikan baru-baru ini meraikan ulang tahun ke 14…