KEGATALAN pada bahagian dubur kanak-kanak sememangnya tidak boleh diambil mudah.

Ia diakui oleh seorang pegawai perubatan, Dr Ahmad Luqman Bukhari. Ini kerana katanya, sudah banyak kes direkodkan angkara ibu bapa hanya buat tidak tahu sahaja.

“Pada awalnya, kanak-kanak itu hanya mengadu gatal pada bahagian dubur sahaja.

“Namun, disebabkan tiada sesiapa yang mengambil endah, lama-kelamaan simptom itu menjadi teruk,” katanya melalui entri Twitter beliau @drluqman.

Jadi, ibu bapa perlu tahu, ada juga anak-anak kecil yang menunjukkan perubahan secara tiba-tiba seperti asyik mengamuk, ujar beliau.

“Rupa-rupanya apabila diperiksa, anak itu sedang mengalami jangkitan cacing.

“Ia mungkin kedengaran seperti okey lagi tetapi lebih menyayat hati apabila ada kes yang perlu dikejarkan ke unit kecemasan,” katanya.

Berkongsi mengenai detik cemas itu, kata beliau, jika diikutkan melalui maklumat yang diperoleh daripada doktor yang merawat anak kecil itu, pada awalnya beliau hanya mengadu demam dan susah untuk membuang untuk air besar sahaja.

“Lebih parah, selepas beberapa hari, keadaannya merosot teruk.

“Tubuhnya menjadi lemah dan jantung berdegup laju sehinggakan anak kecil itu sukar untuk bernafas dan memerlukan bantuan oksigen,” beritahu beliau.

Sejurus itu, kanak-kanak berkenaan termuntah beberapa kali hingga terkeluar tiga hingga empat ekor cacing yang sangat panjang saiznya.

“Pada masa itu, doktor telah menjangkakan terdapat banyak cacing yang membiak di dalam perutnya sehingga perutnya sangat kembung,” ungkapnya.

Iklan

Oleh sebab itu, beritahu Dr Ahmad Luqman, ibu bapa perlu peka dengan keadaan anak kecil terutamanya jika mereka mengadu rasa yang tidak selesa pada bahagian dubur.

“Anak kecil yang alami kecacingan ini kadangkala kita boleh nampak beliau akan cepat penat, hilang selera makan, perut kembung, gatal-gatal pada bahagian anus dan berat badan sukar naik,” kongsinya.

Ibu bapa juga perlu tahu bahawa penyakit berkenaan sangat kerap berlaku pada anak-anak kecil kerana mereka yang tidak selalu mencuci tangan dengan bersih sebelum menyuap makanan atau sering tidak memakai kasut semasa bermain pasir atau tanah.

Artikel berkaitan: Ini 12 keadaan tidak normal kanak-kanak, perlu perhatian segera

Iklan

Kata Dr Ahmad Luqman lagi, pada masa sama, bayi juga tidak terlepas dengan masalah itu.

“Ia kerana kecacingan mudah menjangkiti mereka kerana suka memasukkan jari ke dalam mulut selepas bermain dengan sesuatu.

“Jadi, tolong ajar anak kecil mengenai penjagaan kebersihan dan bawalah mereka untuk dapatkan ubat cacing sekurang-kurangnya sekali seumur hidup,” pesan Dr Ahmad Luqman.

Oleh itu, nasihat SinarPlus kepada ibu bapa di luar sana, jangan sesekali mengambil mudah jika anak kecil mengadu tidak selesa dan gatal-gatal pada bahagian dubur mereka kerana itulah petanda anak anda sedang mengalami kecacingan.

Semoga perkongsian tersebut memberi manfaat kepada semua.