LAZIMNYA juadah tradisional seperti lepat ubi kayu sering dijadikan hidangan pelengkap untuk sarapan atau minum petang.

Rasanya yang kenyal dan berlemak membuatkan ramai yang menggemarinya.

Bagi memberi kelainan kepada menu kesukaan orang lama tersebut, seorang pengguna Facebook, Rozita Daud menghasilkan lepat ubi leleh.

Beliau menggunakan acuan kuih lompang dan membungkus juadah itu seakan kuih koci.

“Lepat ubi yang saya hasilkan disaluti oleh santan leleh yang berlemak seakan kuih boko ubi kayu.

“Aroma daripada daun pisang pula membangkitkan lagi rasanya,” ujarnya wanita itu ketika dihubungi SinarPlus.

Beliau yang gemar berkongsi resipi masakan berkata, adunan ubi kayu yang telah dicampur santan, tepung ubi, gula dan air hendaklah disediakan dalam keadaan basah dan berair.

Langkah tersebut bagi memastikan kuih itu tidak keras.

 

 

Setelah kuih disejukkan, bolehlah ia dimasukkan ke dalam adunan santan leleh dan dibungkus dalam daun pisang.

Kata ibu kepada empat orang cahaya mata tersebut, bagi mereka yang pertama kali mahu membuat kuih tersebut, beliau cadangkan agar cuba kukus sebiji adunan lepat dahulu.

Baca juga: Kukus 15 minit, kuih jongkong warisan kulinari lama sudah tersedia. Senang rupanya nak buat 

“Sekiranya hasilnya lembik, boleh tambah lagi tepung.

“Tidaklah membazir jika dicuba dalam kuantiti yang sedikit dahulu,” katanya tidak lokek berkongsi ilmu.

Berikut dikongsikan bahan-bahan dan cara penyediaan kuih tersebut.

Baca juga: Tak guna pulut, ganti dengan suhun dan sagu jer. Kuih Talam Tokyo air tangan wanita ini memang sedap sangat

RESIPI LEPAT UBI LELEH

Iklan

Bahan-bahan
1 kilogram ubi kayu [BELI DI SINI]
200 mililiter atau 1 kotak santan [BELI DI SINI]
2 sudu tepung ubi kayu [BELI DI SINI]
1 senduk gula merah [BELI DI SINI]
1/2 senduk gula pasir [BELI DI SINI]
1 cawan air
1 cawan tepung beras [BELI DI SINI]
1 sudu kecil garam [BELI DI SINI]
5 cawan santan [BELI DI SINI]
Daun pisang [BELI DI SINI]

Baca juga: Kuih orang lama lepat cendol mudah tak perlu kukus, makan sejuk-sejuk memang nikmat

Cara penyediaan:
1.Parut ubi kayu dan buang airnya. Masukkan santan dan tepung ubi kayu. Gaul rata.
2. Masak gula merah dan gula pasir bersama satu cawan air sehingga mendidih. Ketepikan.
3. Masukkan air gula yang telah disejukkan ke dalam adunan ubi kayu. Letak sedikit garam dan gaul rata.
4. Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak. Masukkan adunan lepat ubi.
5. Kukus selama 10 hingga 15 minit atau sehingga masak. Ketepikan.

6. Sediakan adunan dadih leleh dengan mencampurkan tepung beras, garam dan santan. Kacau semua bahan terlebih dahulu.
7. Masak dengan api perlahan hingga pekat.
8. Masukkan lepat ubi ke dalam adunan dadih leleh yang masih panas.
9. Bungkus dalam daun pisang yang telah dilayur dan dipotong kecil.
10. Sedia untuk dihidang.

Baca juga: Nama pelik, tapi rasa cukup padu. Kuih balongan ayam air tangan Ruhizan jadi perhatian di Kuala Kurau

Iklan

Untuk satu adunan resipi yang dikongsikan wanita tersebut, ia mampu menghasilkan kira-kira 20 hingga 30 biji lepat ubi leleh.

Memang cukup banyak untuk makan bersama keluarga atau bagi pada jiran.

Selamat mencuba semua.

Sumber Rozita Daud

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang!