Resipi tersendiri rojak sotong gergasi milik pasangan suami isteri ini viral satu Malaysia

A
A
A

WARUNG Hijau Rojak Sotong yang terletak Kampung Durian Daun, Masjid Tanah, Melaka memang istimewa.

Kreativiti mereka yang memberi tambah nilai kepada hidangan rojak yang menjadi signatur makanan di warung itu telah mendapat perhatian ramai sehingga tular di media sosial.

Ramai yang teruja untuk merasai sotong berskala jumbo yang ditawarkan. Faktor itu menjadi penyebab mengapa penggemar rojak datang bertali arus dan sanggup beratur panjang.

rojak

Mereka  bukan sahaja dalam kalangan penduduk Melaka, malah dari Lembah Klang termasuk Johor, Pulau Pinang dan lain-lain negeri.

Penyelia Warung Hijau Rojak Sotong, Amir Ahmadiah Razali berkata, selain sotong, kuah rojak yang dihasilkan oleh pasangan suami isteri yang juga pemilik warung berkenaan, Firdaus Osman dan Zainon Mohd Isa juga antara sebab gerai tepi jalan tersebut diserbu pelanggan.

“Alhamdulillah, sotong yang kami sajikan saiznya bukan biasa-biasa, memang besar. Sotong itu bukan jenis sejuk beku, sebaliknya sotong segar yang ditempah dengan nelayan setempat.

“Apabila sotong segar kami dibakar dan disapu dengan kuah rojak, memang menambah lagi umphhh,“ kata pemuda berusia 26 tahun itu.

rojak

Ditanya tentang penghasilan kuah rojak di warung itu, Amir Ahmadiah enggan meleraikan secara menyeluruh resipi warisan keluarga itu.

Katanya, perkara yang paling penting ketika memasak kuih rojak tersebut adalah tempoh masa yang diambil.

“Dengan ramuan tersendiri kami, kuah tersebut diadun dalam jangan masa lebih kurang empat jam bagi mendapatkan rasa dan warna yang menarik. Sotong memang jadi tarikan, tetapi kuah juga memainkan peranan penting dan penentu keenakan rojak itu,“ katanya.

Artikal berkaitan: Daging bakar ‘Harimau Menangis’ patutlah tular, sedap tak terkata

Artikal berkaitan:Kuih popular orang Banjar, kalakatar namanya

Meneruskan perbualan, Amir Ahmadiah berkata, Warung Hijau Rojak Sotong baru sahaja memperkenalkan menu baharu iaitu Udang Galah Jumbo dan Jumbo Kahwin.

“Kali ini rojak boleh ditambah dengan udang galah sahaja atau rojak dengan gandingan sotong gergasi dan isi udang galah. Pilihlah mana yang berkenan,“ katanya.

Harga yang dikenakan adalah bergantung kepada saiz sotong.

Selain itu, terdapat juga sajian lain yang ditawarkan seperti mi, char kuetiau, bihun  dengan campuran sayur-sayuran dan hasil laut segar yang melimpah-ruah.

rojak

Warung Hijau Rojak Sotong

  • Alamat: Batu 19 3/4, Kampung Durian Daun, Masjid Tanah, Melaka
  • Waktu operasi: 2.30 petang hingga 9 malam (Selasa hingga Ahad) dan 3 petang hingga 9.30 malam (Jumaat)
  • Facebook: Warung Hijau Rojak Sotong

Bimbang mahu keluar rumah sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan? Jangan bimbang kerana ramai pengusaha rojak menyediakan perkhidmatan penghantaran terus ke rumah.

Kepada yang teringin merasa keenakan sajian ringkas tetapi enak itu, boleh mempertimbangkan untuk membuat pesanan di dua premis berkenaan:

rojak

Rojak Ayam Warisan Tok

  • Lokasi: Bukit Besi, Jerangau, Dungun, Terengganu
  • Waktu operasi: 7.30 pagi hingga 4 petang
  • Facebook: Warung Warisan Tok

rojak

Rojak Dulang Daun Pisang Putrajaya

  • Lokasi: Wilayah Persekutuan Putrajaya
  • Harga: Bermula RM 5 hingga RM75
  • Facebook: Ahonnaa Delivery

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca