Roti sosej cheese leleh simple... alahai sedapnya!

Roti sosej cheese leleh simple... alahai sedapnya!
Roti sosej cheese leleh simple... alahai sedapnya!
A
A
A

ROTI sosej berkeju bersalut telur ini sesuai disediakan buat sarapan pagi atau pun minum petang.

Bukan sahaja mudah untuk disediakan tetapi juga cukup menarik jika disajikan untuk kanak-kanak.

Selain itu, ia juga boleh jadi menu yang ohsem untuk majlis hari jadi dan potluck.

Sangat sedap dimakan ketika masih panas kerana kejunya masih cair dan meleleh di dalam.

Mari kita cuba membuatnya mengikut resipi daripada perkongsian Syazlieyn Kamaluddin ini.

Bahan-bahan:

  • Roti
  • Telur
  • Keju
  • Sosej - tak perlu rebus
  • Sos dan mayonis (jika mahu)

Artikel berkaitan: Baked carbonara cheese meatball lazat, rugi tak cuba!

Cara goreng:

1. Mula-mula sediakan 2 keping roti. Letakkan keju dahulu di atas roti.

2. Kemudian letakkan sosej yang dipotong kecil di atas keju. Sosej nak potong memanjang pun boleh juga.

3. Tekapkan lagi sekeping roti di atas keju dan sosej yang telah disusun tadi.

4. Pecahkan biji telur di dalam mangkuk atau pinggan dan kacau.

5. Kemudian celupkan roti pada telur tadi sehingga sama rata.

6. Panaskan kuali dan goreng menggunakan kuali biasa sahaja, letak minyak sikit agak-agak tak melekat, nak guna majerin pun boleh.

Siap, bagi yang suka boleh diletakkan sos dan mayonis di atasnya.

Jom cuba! Moga bermanfaat.

Kredit: Syazlieyn Kamaluddin

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca