ORANG kata sebaiknya sediakan payungkan sebelum hujan. Maknanya kita sudah siap sedia berdepan segala kemungkinan. Tetapi, terlalu memikirkan juga boleh menyebabkan seseorang berasa tertekan sehingga mencetuskan kebimbangan melampau.

Situasi ini turut menyebabkan seseorang itu berasa tertekan lebih-lebih lagi apabila terlalu memikirkan perkara yang belum terjadi.

Menurut pakar kesihatan psikologi, Jovita Ferliana, terlalu berfikir boleh mengundang pelbagai reaksi baik atau tidak.

TERLAMPAU berfikir boleh menjejaskan kesihatan mental dan fizikal.

Sikap sebegini turut akan memacu pemikiran seseorang sehingga mampu bertindak di luar kawalan disebabkan taksub dengan pandangan mereka atau mudah berasa takut.

Bagaimanapun, berikut merupakan empat cara yang boleh dilakukan bagi individu yang sering mengalami masalah berfikir secara berlebihan:

TEKANAN berpunca daripada terlampau berfikir menyebabkan seseorang bertindak di luar jangkaan.

1. Alih pandangan

Memang benar kita tidak boleh sentiasa mengharapkan hal yang indah akan berlaku setiap hari. Namun, jangan terlalu membebankan diri dengan memikirkan perkara yang bukan-bukan.

Sebaiknya, jika hal itu berlaku jangan terlalu memberi fokus kepada perkara buruk. Didik diri untuk berfikiran positif dan berusaha untuk menerima setiap perkara yang berlaku dengan hati terbuka.

2. Fokus

Menguruskan banyak hal dalam satu masa bukan satu tugas mudah. Oleh itu cuba senaraikan mengikut keperluan agar tidak membebankan diri.
Begitu juga dengan memikirkan sesuatu perkara agar tidak berfikiran secara berlebihan. Sebaiknya fokus pada hal semasa supaya mampu berfikiran rasional.

3. Jurnal

Boleh belajar meluahkan perasaan dengan cara menulis dalam buku atau jurnal. Cara ini dipercayai dapat mengurangkan tekanan yang dirasai dan mengelak daripada memikirkan hal tersebut terlalu lama.

Iklan

Selain meluahkan kebimbangan kepada orang lain, cuba korang bercerita dengan diri sendiri menerusi penulisan jurnal.

4. Nasihat pakar

Jangan terlalu hidup dengan stigma negatif atau takut untuk mendapatkan rawatan sekiranya mengalami masalah gangguan jiwa atau mental. Sikap masyarakat yang suka melabel ini perlu dihapuskan demi kelestarian generasi akan datang.

Iklan

Cuba cari jalan keluar dengan cara mendapatkan nasihat daripada baik merupakan kaedah terbaik bagi mengetahui tahap kesihatan mental dan emosi.

Ingat! Jangan malu atau takut untuk mendapatkan rawatan kerana sekiranya hal ini tidak dibendung dengan baik bimbang ia akan menjejaskan kualiti hidup kelak.

 

Jangan lupa follow SinarPlus di Instagram