BERSAMA

DR AZRI FIKRI@FICKRY

PAKAR PEDIATRIK, PUTRA SPECIALIST HOSPITAL MELAKA

(Beliau diundang menjadi panel dalam program DNA yang membicarakan topik Comel Atau Obes: Adakah Salah Ibu Bapa? baru-baru ini)

SOALAN 1

Apabila seseorang obes, banyak impak buruk dari segi kesihatan boleh berlaku lebih-lebih lagi kepada kanak-kanak. Boleh doktor jelaskan, apakah antara kesan buruk atau penyakit yang boleh seseorang kanak-kanak itu bakal hadapi termasuklah risiko jangka masa panjang?

JAWAPAN:

MERUJUK kepada soalan yang diajukan, terdapat kajian yang boleh dikongsikan. Sejak tahun 1975 sehingga kini, kadar obesiti telah meningkat tiga hingga empat kali ganda.

Jika ia berlaku kepada orang dewasa, misalnya mereka menghidap diabetes atau kencing manis, banyak ubat-ubatan yang boleh membantu.

Iklan

Mengikut pengalaman peribadi saya di klinik, ubat yang sama pernah diberikan kepada kanak-kanak yang berumur 10 dan 11 tahun selepas mereka didiagnos dengan masalah obesiti ditambah dengan kencing manis.

Lihat, hal-hal yang sebelum ini hanya dilihat berlaku dalam kalangan kelompok dewasa, tetapi kini turut menjadi igauan kepada kanak-kanak.

Iklan

Selain kencing manis, si kecil yang obes juga sudah mula dikesan berdepan dengan penyakit jantung, gangguan tidur yang serius dan kemelut pernafasan sempit.

IMBAS kod QR ini untuk menonton video DNA secara penuh.

Apabila menjengah ke alam dewasa, kanak-kanak itu tadi akan membawa sama penyakitnya.

Tidak hanya itu, terdapat lebih banyak risiko lain yang memungkinkan dua hingga lima kali ganda seseorang itu mendapat pelbagai penyakit lain. Antaranya seperti Alzheimer iaitu salah satu krisis kesihatan yang biasa berlarutan dalam jangka masa yang panjang.