SETELAH lebih dua tahun Covid-19 melanda dunia, kini 11 negara berdepan dengan penularan wabak Salmonella.
Namun baru-baru ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Rabu memaklumkan terdapat lebih 151 kes disyaki bakteria Salmonellosis dikaitkan dengan produk coklat Kinder keluaran Belgium.
Menurut WHO dalam satu kenyataan, berikut 10 fakta berkaitan;
1. Bakteria Salmonella Typhimurium disyaki akibat penggunaan produk coklat dan telah dilaporkan di 11 negara setakat Isnin, termasuk Belgium, Perancis, Jerman, Ireland, Luxembourg, Belanda, Norway, Sepanyol, Sweden, United Kingdom dan Amerika Syarikat, lapor Xinhua.
2. Kanak-kanak di bawah umur 10 tahun turut terjejas dan golongan wanita mewakili 66 peratus daripada kes dilaporkan.
3. Sebanyak 21 kes bergejala dilaporkan, iaitu 12 kes cirit-birit berdarah dan sembilan telah dimasukkan ke hospital.
4. Tiada kematian akibat wabak itu telah dilaporkan setakat Isnin.
5. Penjujukan genetik bakteria salmonella dalam makanan mencetuskan kegusaran bahawa patogen berasal dari tangki susu mentega di sebuah kilang yang dikendalikan pembuat coklat Ferrero, di bandar Arlon, Belgium.
Baca juga Instagram! dan layari portal SinarPlus
Dapatkan info daripada SinarPlus! Join grup Telegram kamiDI SINI