20 tahun hidup jadi wanita, tak sangka jantina sebenarnya lelaki

A
A
A

JANTINA bayi boleh dikenal pasti sejak dalam kandungan ibu. Biasanya dari minggu ketujuh hingga ke-12, alat kelamin bayi akan mula terbentuk.

Semasa ujian imbasan minggu ke-18 hingga ke-22, ramai bakal ibu bapa teruja melihat jantina bayi dalam kandungan.

Jika tak dapat dikesan awal, alamatnya selepas proses kelahiranlah baru diketahui anak, sama ada lelaki atau perempuan.

Jantina bayi ditentukan ketika pertumbuhan gen. Embrio bertemu kromosom XY akan menjadi anak lelaki manakala kromosom XX akan menjadi anak perempuan.

Baca juga: 8 hari nikah, wanita dicerai suami gara-gara pakaian terkena nasi, cara basuh beras berbeza

Bagaimanapun, seorang gadis di Riyadh, Arab Saudi tidak menyangka bahawa sebenarnya dirinya adalah seorang lelaki. Ia hanya diketahui olehnya 20 tahun selepas dia dilahirkan.

Menurut laporan Al Ekhbariya TV yang kemudian dikongsikan Gulf Today, masalah itu berpunca daripada ‘kesilapan perubatan’.

Individu terbabit dikenali sebagai Randa Shubayli tidak tahu bahawa dia memiliki alat kelamin lelaki yang tersembunyi di dalam abdomennya.

Difahamkan, ketika dilahirkan di sebuah hospital, doktor mengesan Randa mempunyai ciri tidak normal pada bahagian intim itu dan menyangka bahawa jantinanya adalah perempuan.

Bagaimanapun, seiring peningkatan usia, dia gusar kerana tidak mempunyai ciri-ciri gadis remaja yang sudah akil baligh seperti rakan-rakannya yang lain.

Susulan daripada itu, Randa membuat keputusan pergi ke hospital untuk menjalani pemeriksaan menyeluruh. Alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu bahawa dia mempunyai alat sulit tersembunyi.

"Pada mulanya, ia adalah pelik, seolah-olah mereka berbohong kepada saya. Ia adalah tidak logik, seperti saya perlu bermula semula. Nama baharu dan identiti baharu.

“Sekarang, saya sepatutnya menjalani pembedahan untuk mengeluarkan bahagian alat sulit yang tersembunyi. Doktor mengesyorkan saya perlu pergi ke United Kingdom untuk pembedahan itu,” kata Randa.

Al Ekhbariya TV melaporkan keluarga Randa memfailkan aduan kepada bekas Menteri Kesihatan negara itu tetapi tiada tindakan diambil.

Malah bapa Randa juga dia cuba menghubungi hospital tempat Randa dilahirkan tetapi tidak berjaya.

Baca juga: Bayi maut selepas sejam dilahirkan, doktor ini kongsi bahaya kuman GBS

Keadaan yang dihadapi Randa berkemungkinan ‘Buried Penis Syndrome’ yang mana alat kelamin terlalu kecil dan tersembunyi di sebalik lipatan lemak kulit.

Masalah ini biasa terjadi kepada bayi lelaki yang baru dilahirkan.

Jika ia terjadi kepada anda, jangan ragu-ragu dapatkan bantuan perubatan untuk mengesahkan jantina bayi dengan segera.

Baca juga: Jangan seronok sangat guna aplikasi tukar jantina, hadam dulu penjelasan ini

Jangan lupa follow kami Instagram! dan layari portal SinarPlus

Dapatkan info daripada SinarPlus! Join grup Telegram kami DI SINI

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang