7 wanita terkaya dunia 2022, taikun kosmetik paling top dengan RM329.31 bilion

A
A
A

TUJUH wanita terkaya dunia ini, ada yang bekerja keras membina empayar perniagaan namun tidak kurang yang mewarisi daripada keturunan terdahulu.

Selebriti Kim Kardashian dan Rihanna sudah mencapai taraf jutawan. Namun kebanyakan wanita terkaya di dunia yang dikeluarkan Forbes ini mungkin mempunyai ‘nilai’ 10 kali ganda daripada mereka.

Baca juga: Jutawan 'low profile' miliki hotel mewah 42 tingkat di tengah Kuala Lumpur

Perbezaannya ialah dalam kebanyakan kekayaan mereka diwarisi sama ada mereka dilahirkan dalam sebuah dinasti atau mendapat ‘durian runtuh’ daripada perkahwinan.

Menurut Forbes, berikut senarai tujuh wanita terkaya dunia.

1.Françoise Bettencourt Meyers

Ini adalah kali kedua Francoise Bettencourt Meyers tersenarai sebagai wanita terkaya di dunia dengan jumlah kekayaan USD$74.8 bilion atau bersamaan RM329.31 bilion.

Wanita Perancis yang mewarisi syarikat produk kecantikan terkenal L'Oreal itu sebelum ini turut muncul dalam senarai orang terkaya dunia pada 2018 selepas kematian ibunya, Liliane Bettencourt.

Baca juga: Remaja paling kaya AS miliki berpuluh kereta ‘sport’, sayangnya tak boleh pandu

2. Alice Walton

Tempat kedua kedua diduduki oleh Alice Walton yang merupakan anak tunggal Sam Walton, pengasas Walmart, dengan jumlah kekayaan USD$65.3 bilion atau setara dengan RM287.48 bilion.

Nilai kekayaan Alice Walton telah meningkat sekitar USD$3.5 bilion pada tahun lalu kerana saham Walmart telah meningkat dengan ketara.

3. Julia Koch

Salah seorang wanita terkaya dunia, Julia Koch mewarisi 42 peratus pegangan dalam syarikat kedua terbesar di Amerika Syarikat iaitu Koch Industries daripada arwah suaminya, David Koch. Nama Julia Koch termasuk dalam senarai wanita terkaya di dunia dengan jumlah kekayaan USD$60 bilion atau setara dengan RM264.15 bilion.

4. MacKenzie Scott

Bekas isteri bos Amazon, Jeff Bezos, MacKenzie Scott tersenarai sebagai salah seorang wanita terkaya dunia selepas bercerai. Menurut Forbes pada tahun 2022, Scott memiliki jumlah kekayaan USD$43.6 bilion atau bersamaan RM191.95 juta.

Selain terkenal dengan kekayaannya, Scott juga dikenali sebagai dermawan paling prolifik dalam sejarah.

Difahamkan wanita murah hati itu menderma USD 12.5 bilion kepada lebih daripada 1,250 organisasi dalam masa kurang dari dua tahun.

Baca juga: Hanya pilih lelaki botak dan muda, jutawan Thailand ini sudah 14 kali bercerai demi mencari cinta baharu

5.Jacqueline Mars

Salah seorang wanita terkaya di dunia memiliki kilang gula-gula. Jacqueline Mars mewarisi satu pertiga daripada aset syarikat gula-gula terbesar di dunia, Mars Incorporated. Syarikat yang menghasilkan gula-gula M&M telah diasaskan pada tahun 1911 oleh Franklin Clarence Mars yang tidak lain adalah datuknya sendiri.

Jacqueline Mars berjaya menjadi antara wanita terkaya di dunia tahun ini dengan jumlah kekayaan USD$31.7 bilion atau bersamaan RM139.56 bilion.

6.Gina Rinehart

Gina Rinehart adalah wanita terkaya di Australia. Tidak sekadar itu, namanya juga termasuk dalam barisan wanita terkaya di dunia.

Selain berkhidmat sebagai pengerusi eksekutif Hancock Prospecting, syarikat penerokaan dan ekstrak mineral yang diasaskan oleh bapa Lang Hancock, Gina Rinehart juga dikenali sebagai tokoh perlombongan.

Jumlah kekayaannya kini mencecah USD$30.2 bilion atau setara dengan RM132.96 bilion. Gina Rinehart sememangnya menjadi bukti bahawa ia bukan sahaja diwarisi daripada ibu bapa, malah mempunyai berkebolehan dan mempunyai profesionalisme!

7.Miriam Adelson

Selepas kematian Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Sheldon Adelson, sebuah syarikat kasino pada Januari 2021, Miriam kini memiliki hampir 50 peratus saham perniagaan yang diwarisi oleh suaminya.

Dengan jumlah kekayaan sebanyak USD$27.5 bilion atau bersamaan dengan RM121.07 bilion, nama Miriam Adelson termasuk dalam senarai wanita terkaya di dunia pada tahun 2022.

Ini adalah nama-nama wanita yang mempunyai jumlah kekayaan yang menakjubkan. Walaupun bergelar 'pewaris', kebolehan tujuh wanita di atas tidak boleh dipandang remeh!

Kejayaan mereka hingga tersenarai dalam barisan wanita terkaya di dunia adalah bukti bahawa kemampuan dalam menjalankan perniagaan tidak boleh dipertikaikan.

Baca juga: Jutawan termuda di dunia berusia 9 tahun, miliki Bentley, terbang dengan jet peribadi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang