ISU kemiskinan haid yang diperjuangkan oleh Dr Syarifah Fatimah Al Zahrah Syed Hussien Al-Attas telah memberi impak yang besar kepada masyarakat, lebih-lebih selepas pandemik wabak Covid-19 berlaku.

Pensyarah Kanan Fakulti Sosiologi dan Antropologi IIUM itu berkata, barangkali bagi sesetengah orang hal sebegitu kecil, namun baginya isu berkenaan harus diberi perhatian serius.

Seorang yang berjiwa kemanusiaan, bukan sekadar itu sahaja yang diperjuangkan, malah banyak perkara-perkara kebajikan yang dilaksanakan oleh penyelidik itu.

Justeru, apa permintaan Dr Syarifah Fatimah terhadap masyarakat? Apa lagi yang ingin dikecapi oleh ahli akademik jelita yang mempunyai semangat kesukarelawan yang tinggi?

Adakah di sebalik kesibukannya, wanita yang wajahnya persis Ayu Raudhah  terpaksa melupakan rutin kecantikan, senaman dan penjagaan kesihatannya?

Iklan

Segalanya dileraikan bersama penulis ketika wawancara dilakukan bersama-samanya baru-baru ini. Dapatkan akhbar Sinar Ahad menerusi sisipan SinarPlus hari ini.

Iklan

Pada masa sama, pelbagai kisah masyarakat, kesihatan dan gaya hidup turut disajikan antaranya Sesak Nafas, Cemas Melihat Badut, Sambal Kelapa Penyedap Nasi Ganja dan Syamimi sukar bernafas, Perlu Pembedahan Segera.