BIASA bangun pada waktu malam untuk mengambil sesuatu dari dapur atau ke tandas, sebaik menyalakan lampu ternampak ‘dia’?

Kejutan yang tidak menyenangkan! Lipas! Sebaik menyedari kehadiran kita, hama kecil yang licik itu bergegas kembali ke tempatnya yang selamat jauh dari mata. Tetapi malangnya, tidak terlalu jauh dari korang. Dok menyelinap je….

Eh sakitnya hati kita kan…?

Lazimnya lipas memang dilihat terutamanya pada waktu malam saat kita sedang lena, itulah waktu ia buat kerja. ‘Mereka’ keluar pada siang hari hanya sekiranya terdapat serangan yang berterusan. Jadi di mana mereka bersembunyi sepanjang masa? Dan bagaimana kita nak menyingkirkannya? sarang lipas?

Lipas mempunyai kemampuan untuk ‘meratakan badan’ sehingga cukup melepasi antara kertas dinding, mahupun lubang halus.

Di sekitarnya, kita dapat menjumpai kulit telur (oothecae), bangkainya dan kotoran, dan mungkin dapat menghidu ‘aromanya’.

Di mana lipas bersarang di rumah kita?

Menurut syarikat kawalan serangga, Fantastic&serviceable.com, lipas suka ruang lembap, jauh dari manusia dan dekat dengan sumber makanan seperti sisa makan malam dan makanan lain seperti kumbahan. Jarang mereka bersembunyi di depan mata.

1. Bilik mandi
Bilik mandi menyimpan banyak tempat persembunyian perosak ini. Kabinet ubat, paip, di belakang tab mandi dan sinki, di belakang jubin, antara rumahnya. Bilik mandi adalah tempat yang disukai kerana ia menyediakan sumber air dan makanan yang baik (kertas tandas, sisa sabun, rambut) dan sering gelap dan lembap. Lipas boleh menggunakan sistem saliran untuk bergerak bahkan mengunjungi jiran sebelah rumah kita.

2. Dapur
Kita semua boleh bersetuju bahawa lipas yang berdekatan dengan tempat penyediaan makanan antara lokasi pilihannya.

3. Almari
Periksa almari dan kabinet lihat tanda-tanda lipas. Mereka lebih suka kawasan yang tidak terganggu, jadi periksa setiap sudut, termasuk bungkusan makanan dan pinggan mangkuk yang lama tak digunakan.

4. Di belakang perkakas

Peralatan dapur yang besar menyediakan tempat perlindungan yang mudah – orang biasanya tidak memindahkannya dan sukar dijangkau untuk membersihkan di belakangnya. Peti sejuk dan penyejuk beku menghasilkan panas yang diperlukan oleh beberapa jenis lipas selain ia dapat menemukan kelembapan yang sangat diperlukan.

5. Dalam perkakas

Sebaliknya, peralatan dapur yang lebih kecil juga dapat memberi tempat tinggal dan makanan, walaupun pada skala yang jauh lebih kecil. Mesin kopi, pembakar roti, pengisar dan banyak lagi yang tidak boleh digunakan.

6. Bilik dobi
Sudah tentu, mana-mana tempat yang dapat memberikan kehangatan dan sedikit air sesuai untuk lipas berkembang. Sepertinya tidak ada sumber makanan di sana, tetapi ingat bahawa lipas dapat bertahan pada benda seperti kotak kadbod. Mereka dapat bergerak bebas melalui lubang di dinding tempat paip masuk.

7. Ruang bawah tanah
Ruang bawah tanah tetap tidak terganggu oleh orang-orang pada masa yang sama, sehingga serangan kuman dapat terbentuk dengan cepat di sana tanpa pengetahuan kita. Ia luas dan menyediakan pelbagai tempat bersarang – di celah-celah dinding dan siling, rongga lantai, di belakang perabot lama yang tidak digunakan, di dalam kotak, namakanlah…

Lipas mengunyah surat khabar, buku dan, seperti yang telah kita sebutkan – kadbod. Semakin lama serangan itu berlaku, semakin ketara kerosakan yang berlaku.

8. Saliran
Saliran itu sendiri bukanlah tempat di mana lipas biasanya membuat sarang kecuali jika sudah lama tidak digunakan. Tong sampah di bawah bilik mandi atau sink dapur mungkin menjadi alasan mengapa lipas tinggal di dalam dan di sekitar longkang. Mungkin juga terdapat celah-celah yang mana saluran bawah masuk ke dinding. Boleh memilih penutup longkang, tetapi itu hanya dapat mengatasi masalah tanpa mengatasi punca yang sebenarnya.

Iklan

9. Di luar rumah
Lipas mungkin bersarang di luar rumah dan masih berkunjung untuk menziarahi kita di rumah. Tidak semua jenis lipas suka kehangatan, ada yang lebih suka suhu yang lebih sejuk, yang membantu mereka bertahan dalam keadaan yang lebih luas. Ini bermakna mereka boleh bersembunyi di garaj, beranda, saluran paip, di sekitar tong sampah dan banyak lagi.

Bagaimana cara menghilangkan sarang lipas?

Terdapat beberapa langkah untuk membuang sarang lipas dan pastikan ia tidak kembali ke rumah kita.

1. Cari sarang. Boleh melakukannya dengan memeriksa rumah seperti yang dijelaskan di atas.
Hancurkan sarang. Bersihkan semuanya – kotak telur, kotoran, kulit lipas. Langkah ini penting kerana bau yang tidak menyenangkan itu sebenarnya adalah feromon yang menarik lipas lain.

2. Tutup semua bukaan. Untuk mengelakkan perkara ini berulang (dan juga lipas kembali ke bekas sarang) kita perlu menutup retakan dan rongga di dinding, lantai dan siling.

Iklan

3. Betulkan paip yang bocor. Lipas tidak dapat bertahan tanpa air. Oleh itu, tidak ada air yang bermaksud lebih sedikit a akan melihat rumah kita sesuai untuk kediaman mereka.

4. Tinggalkan umpan di sekitar rumah. Sekarang ini terdapat banyak racun lipas dalam bentuk butiran, tampal atau serbuk dan ia agak mudah digunakan. Beberapa pilihan, seperti gel, lebih disukai oleh ibu bapa dan pemilik haiwan kesayangan. Sentiasa baca label dan arahan sebelum digunakan terutamanya yang mempunyai anak kecil dan haiwan peliharaan.

Semua langkah ini terdengar mudah, tetapi pertempuran sebenarnya adalah berhadapan dengan serangga itu sendiri, bukan sarang itu sahaja. Apabila lipas berserakan, kita berisiko mengejarnya satu sisi rumah.

5. Lebih mudah, cari syarikat kawalan perosak profesional yang boleh memeriksa, membasmi dan memantau serangan tersebut. Mereka mempunyai kaedah untuk menangani pelbagai jenis lipas dan mengetahui apa yang sesuai.

6. Yang penting jaga kebersihan rumah secara keseluruhan.

Periksa rumah dengan teliti. Fokus pada tempat-tempat yang tidak terganggu untuk jangka masa yang lama.
Hadkan pendedahan lipas kepada makanan. Tidak ada sisa makan malam di atas meja pada waktu malam.

Selamat ‘berperang’! -AG #JanganPutusAsaMalaysia