MEMAKAI topeng pencemaran udara ‘buatan sendiri’ atau DIY untuk melindungi diri daripada virus berbunyi seperti idea ‘gila’. Sedangkan data menunjukkan topeng hidung dan mulut yang berfungsi dengan baik juga sangat murah.

Topeng pembedahan dengan kos hanya beberapa sen. Ia mampu menapis 80 peratus zarah hingga 0,007 mikron (14 kali lebih kecil daripada koronavirus).

Pun begitu, dek penularan wabak yang ‘menggila’, orang ramai berebut mendapatkan topeng hidung dan mulut di farmasi dan kedai. Tidak cukup dengan itu, tidak kurang yang cuba untuk membuat topeng hidung dan mulut mereka sendiri.

Akan tetapi, bolehkah topeng buatan tangan benar-benar melindungi seseorang daripada koronavirus? Laman web penapis udara, Smart Air, smartairfilters.com telah menganalisis data untuk memberikan jawapan.

Ujian Mask DIY Homemade

Para saintis dari University of Cambridge menanyakan soalan ini selepas pandemik flu H1N1 2009. Mereka berpendapat bahawa dalam senario pandemik global, kita mungkin kehabisan topeng N95.

Para penyelidik meminta sukarelawan untuk membuat topeng buatan mereka sendiri dengan menggunakan kaos kapas dan mesin jahit, menggunakan kaedah mudah. Mereka kemudian membandingkan keberkesanannya dengan topeng pembedahan pada zarah penapisan sekecil 0.65 mikron.

Topeng kapas buatan sendiri nampaknya menangkap 71 peratus daripada zarah 0.65-1.1 mikron, berbanding dengan 86 peratus untuk topeng pembedahan.

BEZA topeng buatan sendiri dan topeng pembedahan.

Walaupun topeng pembedahan menangkap 15 peratus lebih banyak zarah, topeng kapas tidak mengejutkan dengan khidmat agak baik. Para penyelidik menyimpulkan bahawa topeng buatan sendiri akan lebih baik daripada tidak memakai apa-apa.

Bagaimana pula dengan zarah-saiz kecil?

Data Cambridge menunjukkan bahawa topeng buatan sendiri boleh menyaring beberapa zarah yang bersaiz 0.65 hingga 1.1 mikron. Itu cukup baik, namun kebanyakan virus lebih kecil daripada ini, seperti koronavirus ialah 0.1 mikron.

Sekumpulan penyelidik di Belanda menguji topeng buatan sendiri yang terbuat daripada kain teh untuk zarah-zarah yang lebih kecil, yang lebih besar saiznya dengan virus.

Mereka menguji apa peratusan tangkapan untuk zarah yang lebih kecil daripada penyelidik Cambridge: dari 0.02 hingga 1 mikron. Mereka menggunakan mesin canggih untuk menguji topeng.

Kain teh menangkap 60 peratus daripada zarah 0.02 hingga 1 mikron yang lebih kecil. Tidak menghairankan, topeng pembedahan dan topeng N95 menangkap lebih banyak zarah, tetapi data menunjukkan topeng buatan sendiri juga tidak sia-sia untuk menangkap zarah berukuran virus.

Berapa lama anda boleh memakai topeng DIY?

Data Cambridge menunjukkan bahawa topeng buatan sendiri boleh menyaring beberapa zarah yang bersaiz 0.65 hingga 1.1 mikron. Itu cukup baik. 

Bagaimanapun, kebanyakan virus lebih kecil daripada itu, malah koronavirus sendiri sebesar 0.1 mikron.

Sementara itu, sekumpulan penyelidik di Belanda menguji topeng buatan sendiri yang terbuat dari kain teh untuk zarah yang lebih kecil, yang lebih mirip saiznya dengan virus.

Iklan
Tea cloth atau kain teh.

Mereka kemudian menguji keberkesanan topeng selepas orang memakainya selama tiga jam. Keputusan menunjukkan bahawa kelembapan dan masa mempunyai sedikit kesan terhadap keberkesanan untuk mana-mana topeng.

Lebih menarik, topeng buatan sendiri sebenarnya 5.8 peratus lebih berkesan dalam menapis zarah berukuran virus selepas tiga jam. Daripada ini, kita boleh membuat kesimpulan bahawa memakai topeng buatan sendiri selama beberapa jam tidak akan mengurangkan keberkesanannya.

Topeng buatan sendiri berfungsi untuk kanak-kanak?

Seterusnya, mereka menguji topeng buatan sendiri dengan 11 kanak-kanak berusia 5 hingga 11 tahun. Apabila anak-anak memakai topeng buatan sendiri, mereka hanya melindungi 52 peratus zarah 0.02 hingga 1 mikron. Itu hampir 15 peratus kurang berkesan pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.

Iklan

Lebih mengejutkan, topeng pembedahan dan topeng FFP2 (N92) juga lebih buruk pada kanak-kanak. Itu sesuai dengan ujian Smart Air topeng kanak-kanak di India yang mendapati keberkesanannya yang lebih rendah pada kanak-kanak daripada orang dewasa. Data menunjukkan ia disebabkan ketidaksesuaian topeng itu pada wajah kanak-kanak.

Bottom Line pada topeng buatan sendiri untuk memerangi virus

Data menunjukkan bahawa topeng buatan sendiri dibuat dengan satu lapisan kain kapas, atau tuala teh boleh mengeluarkan sekitar 50 hingga 60 peratus zarah berukuran virus.

Itu bermakna mereka melakukan tugas lebih buruk daripada topeng pembedahan dan topeng FFP2 (N95). Memakai topeng buatan sendiri selama tiga jam tidak memberi kesan yang signifikan ke atas kecekapan penapisan.

Topeng DIY juga berfungsi untuk kanak-kanak, namun ia kurang berkesan kepada golongan itu berbanding dengan orang dewasa.