APLIKASI WhatsApp nampaknya mempunyai kemas kini terbaru yang lebih efisien membolehkan pengguna memulihkan atau mendapatkan semula mesej yang telah dipadam secara tidak sengaja.

Ciri baharu WhatsApp juga akan membenarkan pentadbir (admin) grup WhatsApp memadamkan mesej yang di hantar dalam grup terbabit.

Menurut Firstpost, buat masa ini, ciri baharu tersebut sedang diuji untuk pengguna WhatsApp Beta iOS dalam versi 22.18.0.70. Walau bagaimanapun, ciri itu tidak lama lagi akan turut dilancarkan kepada pengguna Android.

Keupayaan untuk mendapatkan semula mesej yang dipadam, menurut laporan itu, hanya untuk mesej yang anda padamkan untuk diri sendiri (padamkan untuk saya – delete for me), bukan mesej yang anda “padamkan untuk semua orang” (delete for everyone).

Baca juga: ‘Delete for everyone’; chat 2 hari lepas, sembunyi status online ‘left group’ secara senyap, ini pembaharuan WhatsApp 

Baca juga: Facebook, Instagram, WhatsApp bakal disekat mulai esok, ini yang terjadi di Indonesia

Kredit foto: Firstpost

Paparkan akan memberitahu pengguna bahawa mesej mereka yang telah dipadamkan dan mereka boleh ‘undo’ atau mendapatkannya semula. Bagaimana tidak diketahui tempoh yang diperlukan pengguna untuk mendapatkan semula mesej yang dipadamkan.

Aplikasi penghantaran mesej milik Meta itu juga menambah keupayaan untuk pentadbir kumpulan (admin grup) memadam sebarang mesej untuk semua orang dalam kumpulan.

Ini juga dikesan oleh penjejak WhatsApp WABetaInfo dan ciri itu kini tersedia untuk beberapa penguji beta di WhatsApp untuk iOS.

“Jika anda mencari cara pantas untuk menyemak sama ada ciri itu tersedia, cuma semak sama ada anda boleh memadamkan sebarang mesej terbaharu dalam kumpulan yang anda jadi pentadbir.

“Jika “padam untuk semua orang” (delete for everyone) muncul apabila anda cuba memadamkan mesej dihantar daripada peserta lain, ini bermakna ciri itu tersedia untuk akaun anda!” ciap WABetaInfo di Twitter.

Baca juga: Cara Keluar Dari WhatsApp Group Mudah, Ahli Tak Perasan

Baca juga: Elak orang yang tidak dikenali ‘add’ anda dalam grup bukan-bukan dalam WhatsApp dan Telegram. Ini caranya

Iklan

Selepas mesej dipadam oleh ‘admin’, ahli grup akan melihat info “Mesej ini telah dipadamkan oleh pentadbir kumpulan.”

Bagaimanapun tidak diketahui bila ciri itu akan dilancarkan kepada semua pengguna memandangkan ia telah dikeluarkan dalam beberapa versi beta terpilih.

Firstpost mengandaikan ciri ini akan dilancarkan selepas kemas kini terbaru aplikasi itu pada masa akan datang.

Baca juga: 4 trik guna WhatsApp, jadikan urusan lebih mudah dan cepat

Iklan

Baca juga: Comel dan berkesan menyampaikan mesej, tapi 18 Emoji di WhatsApp ini selalu disalah guna

Sumber: Firstpost, WABetaInfo

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah yang menginspirasikan