SEBUAH pasukan penyelidikan tempatan telah mencadangkan agar Perintah Kawalan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan untuk membanteras wabak Covid-19 ditarik dalam fasa berperingkat.

Pasukan tersebut diketuai oleh Prof Dr Naomie Salim dari Fakulti Kejuruteraan Universiti Teknologi Malaysia, telah menjalankan satu kajian yang bertajuk “Wabak Covid-19 di Malaysia: Kesan penguncupan terhadap dinamik jangkitan”.

Mereka turut mencadangkan pelaksanaan sedemikian boleh dilaksanakan mengikut tahap kawalan wabak setiap lokasi.

Pasukan itu memberi amaran bahawa kerajaan tidak boleh mengangkat PKP sama ada masih ada kes baru yang dilaporkan, kerana ini mungkin mencetuskan gelombang lain.

Kajian itu turut meramalkan bahawa kemungkinan yang paling awal untuk wabak Covid-19 di Malaysia ke puncak adalah pada 19 April dan puncak yang dianggarkan paling akhir pada akhir Mei, bergantung kepada jenis model ramalan.

Pasukan tersebut telah menggunakan beberapa model termasuk lengkung yang sesuai dengan fungsi ketumpatan kebarangkalian dan pemodelan kesan skewness, model SIR dan model Dinamik Sistem.

Mereka menjelaskan bahawa fasa pertama PKP dikuatkuasakan menunjukkan beberapa kesan tetapi masih tidak mencukupi untuk menghentikan wabak Covid-19 disebabkan oleh kurangnya pemahaman dan penyediaan warganegara.

Mereka menambah bahawa fasa kedua PKP dengan langkah-langkah yang dipertingkatkan boleh menyekat pergerakan, tetapi penguatkuasaan secara beransur-ansur ini boleh menangguhkan pemecahan rantaian jangkitan ini.

Iklan

Dalam masa yang sama mereka menyatakan pandangan sekiranya kerajaan memperluaskan PKP buat kali ketiga, pasukannya berpendapat bahawa semua langkah berjaga-jaga perlu diambil untuk menyekat kenalan orang yang dijangkiti, terutama mereka yang berada di bawah pengawasan rumah dan kuarantin sendiri.

Ahli-ahli pasukannya dari fakulti yang sama ialah Dr Chan Weng Howe, Prof Dr Shuhaimi Mansor, Dr Nor Erne Nazira Bazin, Prof Madya Dr Ahmad Athif Mohd Faudzi, Prof Madya Dr Anazida Zainal, Dr Sharin Hazlin Huspi, Eric Khoo Jiun Hooi, Shaekh Mohammad Shithil dan seorang doktor kesihatan awam dalam epidemiologi, Dr Safiya Amaran dari Fakulti Perubatan, Universiti Sultan Zainal Abidin.

Sumber: Laporan penyelidik dan BERNAMA

Iklan