Covid-22 lebih bahaya dari varian Delta, pakar Switzerland beri amaran

A
A
A

SEJAK awal kemunculannya sehingga ke hari ini, virus Covid-19 tidak menunjukkan tanda-tanda akan berhenti menjangkiti manusia.

Satu demi satu varian ditemui dengan pelbagai gejala berbahaya menjadikan usaha memutuskan rantaian jangkitan semakin sukar.

Ramai yang beranggapan varian Delta yang mudah berjangkit dan mengakibatkan gejala serius sehingga membawa maut adalah yang paling teruk.

Baca juga Hanya 15 Saat! Varian Delta ‘Menyerang’ Melalui Udara. Berikut 7 Fakta Perlu Ambil Tahu…

Namun ada lagi yang lebih menggerunkan dijangka muncul. Menurut laporan Insider Paper, Pakar Imunologi Switzerland dari Institut Teknologi Persekutuan ETH Zurich, Prof Dr Sai Reddy menjangkakan varian terbaru yang dinamakan sebagai Covid-22 bakal menyerang dunia.

Prof Reddy memberitahu akhbar Jerman, Blick bahawa Delta yang dijuluki nama sebagai Covid-21 adalah varian yang paling mudah menular.

Beliau berkata dua Varian Yang Membimbangkan (VOC) iaitu Beta yang ditemui di Afrika Selatan dan dan Gamma dari Brazil yang telah bermutasi memungkinkan ia membolosi antibodi pada tahap tertentu.

Sebaliknya, Delta pula jauh lebih mudah menular tetapi belum mengalami mutasi seperti itu.

"Jika Beta atau Gamma menjadi lebih menular atau jika Delta mengalami mutasi, maka kita dapat berbicara tentang fasa baru wabak ini.

"Ini akan menjadi masalah besar pada tahun mendatang. Covid-22 boleh menjadi lebih teruk daripada yang kita alami sekarang," kata Reddy.

Prof Reddy menyatakan bahawa penemuan saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa viral load varian Delta sangat tinggi sehingga sesiapa yang dijangkiti dan tidak divaksinasi dapat menjadi 'super spreader.'

Dalam kata lain, kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas berpotensi menjadi pembawa wabak itu.

Sementara itu, beliau mendakwa dalam usaha untuk meningkatkan antibodi, mendapatkan suntikan dos ketiga antara yang dicadangkan.

Setakat ini, masih belum terdapat kes jangkitan varian Covid-22 direkodkan.

Sumber: Insider Paper

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang