JIKA sebelum ini ramai yang kata tiada masa untuk menyusun, mengatur atau mengemas bilik pejabat. Gunalah masa ketika perintah kawalan pergerakan ini untuk hiasi bilik pejabat anda dengan cara yang mudah dan senang.

Hanya menggunakan barang yang kecil dan simple-simple sahaja. Lebih teratur untuk meningkatkan kecekapan anda di rumah ataupun di tempat kerja.

  1. Kotak kasut

KOTAK KASUT

Bahan yang diperlukan hanya klip pengikat bersama kotak kasut sahaja. Caranya, klipkan sahaja klip pengikat pada kotak kasut. Sesuai untuk menyimpan buku dan kertas-kertas yang ringan. Sekiranya anda lebih suka hiasan, tutupkan kotak kasut di lapisan rak atau kertas pembalut.

  1. Meja tersembunyi

RAK

Dua rak buku dengan engsel membuatkan ia nampak kreatif dan menarik untuk menyembunyikan meja. Meja atas direka bentuk untuk melipat apabila meja sudah siap ditutup. Jimat ruang!

  1. Binder Clip Cord Organiser

BINDER CLIP

Klip pengikat di tepi meja untuk memegang kabel USB dan lain-lain. Thread melalui bahagian logam untuk memelihara kord.

4. Balang kaca

BALANG KACA

Iklan

Gam kan kelima-lima balang kacang seperti yang ditunjukkan. Selepas dikeringkan anda boleh meletakkan pen, pensil, pemadam, dan barang kecil yang lain.

5. Pembahagi laci

PEMBAHAGI LACI

Iklan

Kotak bijirin yang diliputi dengan pelapik rak atau kertas pembalut untuk simpan barang yang kecil dalam laci meja. Gunakan pisau yang tepat untuk memotong kotak untuk disesuaikan dengan laci.

Foto/Sumber: lifehack.org

PENULIS: NURUL ADRIANA AMIR