GARAM epsom selain digunakan untuk perawatan kecantikan ia juga mempunyai manfaat untuk aktiviti berkebun. Terhasil daripada sebatian magnesium, sulfur dan oksigen sehingga menjadi magnesium sulfat, ia menyuburkan tanaman.

Magnesium yang terkandung dalam garam epsom membolehkan tumbuhan menyerap nutrien penting dengan lebih baik, seperti nitrogen dan fosforus. Magnesium juga membantu dalam penghasilan klorofil, amat penting untuk fotosintesis tumbuhan. Selain itu, magnesium juga sangat membantu dalam keupayaan tumbuhan menghasilkan bunga dan buah.

Kredit foto: Freepik

Baca juga: Anak sukar tidur lena, kerap tak sihat, ini tip mudah dikongsi doktor

Bagi anda yang rajin bercucuk tanam, garam epsom ini antara bahan yang wajib ada selain baja. Banyak masalah berkaitan dengan tanam-tanaman boleh di atasi dengan menggunakan garam epsom.

Baca juga: Masalah bengkak kaki sering dialami ibu hamil. Ini 8 tip berguna atasinya

Melalui perkongsian Liyana Mohd Poad dilaman media Facebook, wanita ini memberikan tip kegunaan garam epsom (epsom salt) untuk kesuburan pokok dan cara-cara menggunakannya.

1.Meningkatkan percambahan benih
Magnesium membantu percambahan benih dan membantu menguatkan dinding sel benih:
Cara penggunaan:
-Satu cawan garam epsom untuk 100 kaki persegi tanah atau campuran satu hingga dua sudu gaul dengan tanah semaian.

2. Meningkatkan penyerapan nutrien (akar pokok)
Banyak baja komersial menambah magnesium untuk membantu akar tumbuhan mengambil nutrien penting (nitrogen, fosforus, sulfur.) Bagi yang menggunakan bahan-bahan organik untuk menyuburkan pokok, menambah garam epsom pada tanah akan meningkatkan penyerapan secara semula jadi.
Cara penggunaan:
-Satu sudu untuk satu pokok. Tabur pada tanah di sekeliling pokok.

Kredit foto: Pixabay

3. Mengelakkan pokok terkejut selepas mengalih pasu atau ke tanah (transplant shock)
Kadang-kadang selepas mengalih anak semaian atau pokok-pokok dari bekas kecil ke bekas besar dari pasu ke tanah, pokok akan layu (terkejut). Keadaan ini berlaku kerana akar pokok mungkin tercedera ketika proses pengalihan tersebut. Bagi mengelakkan keadaan ini berlaku boleh guna garam epsom.

Cara penggunaan:
Tabur garam epsom di sekeliling pokok selepas proses mengalih pokok. Tutup semula dengan lapisan tanah.

4. Daun kekuningan
Tumbuh-tumbuhan yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti apabila daun-daun mula menjadi kuning. Ini kerana magnesium merupakan komponen penting dalam pengeluaran klorofil. Cuba taburkan garam di sekitar tanaman anda agar daun-daun tanaman menjadi sihat dan segar.

Cara penggunaan:
Tabur/siram lebih kurang 1 sudu besar garam epsom pada setiap pokok sebulan sekali. Amalan ini akan memberi manfaat kepada tumbuh-tumbuhan di taman sayur-sayuran anda. Hasilnya pokok-pokok tidak kiralah apa juga jenis pokok termasuklah pokok renek, bunga dan rumput akan hijau semula.
-Kadar: Satu sudu + 4 liter air
-Disiram dua minggu sekali

Kredit foto: Pexels

Baca juga: Senangnya tanam kangkung dalam baldi, tak perlu guna racun serangga. Jimat dan selamat!

5. Elak daun menjadi keriting (pokok cili)
Mencegah daun daripada menjadi keriting (leaf curling) dengan garam epsom. Daun yang menjadi keriting disebabkan oleh kekurangan magnesium dalam tumbuh-tumbuhan. Tambah garam epsom di sekeliling pangkal pokok yang sakit. Sebagai alternatif, untuk penyerapan yang lebih cepat anda boleh mencampurkan dua sudu besar garam epsom ke dalam satu gelen air dan siram terus pada daun.

Cara penggunaan:
-Dua sudu + 4 liter air
-Siram pada daun sebulan sekali

6. Mengelakkan daripada perosak tanaman
Garam Epsom juga berfungsi mengelakkan tumbuhan diserang siput, ulat bulu dan jentik-jentik. Perlu diingat bahawa garam epsom larut dengan mudah larut dalam air termasuk air hujan.
Cara penggunaan:
-Tabur garam epsom di tempat yang bermasalah.

Iklan

7. Buah-buahan menjadi lebih manis
Tabur garam pada pokok buah-buahan, pokok kacang, sayuran, dan anggur. Garan epsom membantu meningkatkan tahap klorofil dalam sel tumbuhan, membolehkan pokok menghasilkan hasil buah yang manis.

Cara penggunaan:
-Kadar: Satu sudu + 4 liter air
-Siram dua minggu sekali
-Tabur 1 sudu setiap pokok sebulan sekali

8. Baik untuk pokok tomato
Menjadikan buah lebih manis.
Cara penggunaan:
-Dua sudu untuk setiap 4 liter air
-Siram setiap dua minggu

9. Untuk melebatkan buah (cili) buah lebih besar dan pedas
Pokok cili perlu diberi magnesium setiap dua minggu untuk mencapai hasil yang lebih tinggi. Buah cili juga jadi lebih besar saiznya.
Cara penggunaan:
-Taburkan satu sudu garam epsom untuk setiap kaki persegi setiap dua minggu sekali.

10. Pokok bunga ros lebih cantik dan bunga lebih besar
Guna garam epsom agar pokok bunga ros lebih cantik, bunga lebih besar dan lebat dan daun jadi lebih gelap warnanya. Pastikan garam epsom digunakan ketika awal penanaman, ketika nampak pertumbuhan baru dan ketika bunga berkembang.

Iklan

Baca juga: Cara jimat halau serangga perosak, tak perlu racun, hanya guna 6 pokok ini

Sumber: Liyana Mohd Poad

Oleh: Norhasliza Mohd Shafi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi