Ikan lumba-lumba muncul di Port Dickson curi tumpuan ramai

Ikan lumba-lumba muncul di Port Dickson curi tumpuan ramai
Ikan lumba-lumba muncul di Port Dickson curi tumpuan ramai
A
A
A

KEHADIRAN ikan lumba-lumba di perairan Port Dickson merupakan saat “emas” bagi orang ramai apabila berpeluang melihat sendiri aksi spesies marin itu, sekali gus merakamkan kejadian itu seperti yang tular di laman sosial Facebook semalam.

Rakaman berdurasi 43 saat itu, memaparkan aksi sekumpulan empat ekor ikan lumba-lumba di perairan Tanjung Tuan dan ia dikongsi menerusi akaun Facebook ‘N9 INFO TRAFFIC’ serta mendapat ribuan ‘like’, ratusan ‘share’ dan pelbagai reaksi dalam kalangan warganet.

Namun, fenomena itu adalah biasa bagi golongan nelayan dan Jabatan Perikanan Negeri Sembilan (JPNS).

Pengarah JPNS Halimi Abu Hanip berkata ikan lumba-lumba spesies itu memang biasa dijumpai di perairan Malaysia  dan adalah spesies mamalia marin yang dilindungi di bawah Akta Perikanan 1985.

“Jadi nelayan kita tidak dibenarkan untuk tangkap ikan tersebut. Kita berharap semua pihak supaya tidak mengganggu haiwan berkenaan kerana ia merupakan haiwan marin yang dilindungi bersama paus, dugong, penyu, yu gergaji, yu sirip putih besar, yu tukul dan pari manta,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Halimi berkata tidak dinafikan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan ketika ini memberi kesan baik terhadap alam sekitar.

“Ia menunjukkan dengan ketiadaan aktiviti perikanan rekreasi, aktiviti penangkapan ikan yang tidak bertanggungjawab, aktiviti rekreasi air di Port Dickson dan ketiadaan orang ramai maka hidupan marin itu yang selalunya berkeliaran jauh akan lebih berani menghampiri kawasan pantai,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Nelayan Negeri Sembilan Abu Bakar Dawam berkata kewujudan ikan lumba-lumba itu sudah menjadi kebiasaan dalam kalangan nelayan  ketika berada di laut.

“Bagi nelayan kewujudan ikan lumba-lumba itu sudah biasa kami lihat dan apabila orang awam ternampak buat pertama kali mungkin mereka agak terkejut dan teruja melihat ikan lumba-lumba di permukaan air,” katanya.

Beliau yang kali terakhir melihat ikan lumba-lumba di laluan kapal kargo di perairan Tanjung Tuan pada bulan Disember tahun lepas, berkata ikan-ikan lumba suka mengekori kapal sebab suka bermain alun di depan kapal.

“Ikan lumba-lumba suka bermain dan kadang-kadang ikut bot kita dan terus berada di depan bot. Saya berasa seronok melihat gelagat ikan lumba-lumba itu dan sedikit sebanyak mengurangkan kepenatan kami mencari rezeki di laut,” katanya.

BERNAMA

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang