MASIH berdegil tidak memakai topeng muka dan menunggang motosikal sampai tiga orang!

Penguatkuasa di negara India itu tidak sesekali berkompromi sehingga sanggup menghukum mereka dengan cara agak ‘ganas’.

polis indiaApa tidaknya, apabila ditahan pihak polis di tengah jalan utama, mungkin sangkaan mereka hanya dikenakan saman sahaja namun semua meleset apabila ‘sesuatu’ menanti mereka di dalam ambulans.

polis indiaTidak cakap banyak, pegawai dan anggota polis terbabit membawa ketiga pemuda terbabit ke ambulans yang tersedia namun sebaik sahaja pintu dibuka, mereka cuba melarikan diri dek takut individu yang sedang menanti.

polis indiaSiapa tidak kecut perut apabila ditempatkan bersama ‘pesakit’ covid-19, tiga pemuda dengan muka pucat lesi sedaya upaya tidak mahu dimasukkan ke dalam ambulans terbabit sehingga sanggup keluar melalui tingkap.

Namun tindakan pantas pihak polis yang berhati kering memastikan tiga pemuda terbabit mendapat pengajaran setimpal kerana mengabaikan arahan pembendungan wabak pandemik di negara itu.

 

polis indiaNampak agak lucu apabila tiga pemuda terbabit menangis, merayu memohon maaf sambil melarikan diri sehingga ke penjuru ambulans kerana mahu menjarakkan diri daripada ‘pesakit’ yang cuba mendekati mereka.

Iklan

Meskipun hanya rakaman pendek berdurasi tiga minit 50 saat, namun pesanan khidmat masyarakat yang cuba disampaikan memberi pengajaran cukup mendalam sekali gus menunjukkan usaha keras negara terbabit dalam membendung wabak maut itu.

polis indiaAdakah anda mahu berdepan pengajaran sedemikian jika hukuman itu dipraktikkan di negara ini? Tepuk dada, tanyalah selera.

Iklan

Semua pastinya tidak mahu perintah kawalan pergerakan (PKP) yang kini sudah masuk fasa ke-4 dilanjutkan lagi dek sikap pentingkan diri segelintir pihak dan kerjasama semua pihak amat penting bagi bersama membendung wabak ini.

Hanya duduk di rumah sahaja, kita mampu memutuskan rantaian covid-19 ini dan #PastiAdaSinar untuk semua rakyat Malaysia. Insya-ALLAH.