Jangan langgar garisan putih dan kuning sesuka hati. Fahami fungsinya ketika memandu

A
A
A

PERASAN atau tidak? Setiap kali memandu atau menunggang motosikal, pasti akan terlihat garisan putih di tengah jalan untuk penjalan kaki yang orang selalu panggil zebra crossing.

Selalunya garisan putih ini kerap dilihat di pusat bandar dan kawasan tumpuan ramai.

Tetapi, selalunya memang jarang-jarang kenderaan mahu berhenti jika tiada lampu isyarat merah di garisan putih berkenaan. Betul kan?

zebra crossing

GARISAN PUTIH

Apa yang perlu umum maklum, pemandu mahupun penunggang kenderaan mesti atau diwajibkan berhenti ketika melalui garisan putih ini untuk memberi peluang kepada penjalan kaki melintas jalan dengan selamat.

Jadi kena ingat ya? Jika nampak garisan PUTIH ini, kita DIWAJIBKAN untuk BERHENTI, kecuali kalau garisan itu berwarna kuning.

yellow zebra crossing

GARISAN KUNING

Jalur kuning ini selalunya boleh nampak di hadapan sekolah, perhentian bas, simpang jalan dan taman awam. Ini dipanggil lintasan satu peringkat untuk laluan dua lorong atau dua peringkat untuk laluan empat lorong.

Untuk garisan ini pula, SIAPA YANG SAMPAI DULU garisan kuning terbabit, maka pihak satu lagi sama ada pemandu kenderaan mahupun penjalan kaki KENA TUNGGU sebelum melintas.

Sudah faham? Mungkin selepas ini masing-masing boleh ambil peranan ketika melalui garisan putih dan kuning ini ya! Semoga memberi manfaat.

Sumber: planmalaysia.gov.my

 

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang