JKNP jelaskan isu tular kes Covid-19 di Cameron Highlands, jangan percaya berita palsu!

JKNP jelaskan isu tular kes Covid-19 di Cameron Highlands, jangan percaya berita palsu!
January 5, 2021
Oleh Meen

SEJAK beberapa hari lalu, tular di laman sosial seperti Facebook dan juga WhatsApp berita dakwaan beberapa premis di Cameron Highlands diarah tutup gara-gara terdapat kes Covid-19 dilaporkan.

Akibatnya, orang ramai kini mula panik dan mereka yang telah berkunjung ke sana juga bimbang adakah mereka juga perlu melakukan ujian saringan Covid-19 atau sebaliknya.

Iklan

Namun, Jabatan Kesihatan Negeri Pahang (JKNP) mengeluarkan kenyataan menafikan dakwaan beberapa premis di Cameron Highlands diarah tutup akibat jangkitan Covid-19 seperti yang tular di laman sosial Facebook dan WhatsApp itu.

Pengarahnya, Datuk Dr Bahari Tok Muda Che Awang Ngah berkata, Notis Perintah Tutup Premis yang dikeluarkan itu sebenarnya bagi tujuan pelaksanaan aktiviti nyahkuman dan nyahcemar.

Beliau berkata, tiada arahan dikeluarkan pihaknya untuk menjalankan ujian pengesanan Covid-19 di klinik kesihatan seperti yang ditularkan.

Iklan

“Untuk makluman, JKNP memang telah mengesan satu kes positif Covid-19 di daerah itu dan pesakit telah dimasukkan ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

“Berdasarkan pergerakan kes, pihak JKNP Pahang melalui Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Cameron Highlands telah mengenal pasti tempat-tempat yang dikunjungi pesakit.

“Sehubungan itu, notis arahan tutup premis dikeluarkan bagi tujuan pelaksanaan aktiviti nyahkuman dan nyahcemar,” katanya menerusi satu kenyataan media.

Dr Bahari berkata, JKNP juga telah menjalankan aktiviti pengesanan kontak secara aktif, manakala kontak rapat yang dikenal pasti telah diasingkan dan disaring untuk ujian pengesanan Covid-19.

Orang awam juga dinasihatkan untuk mendapatkan maklumat daripada sumber sahih dengan menghubungi Crisis Preparedness Response Centre (CPRC) di talian 09-5707985 / 7988 atau melalui e-mel [email protected], untuk sebarang pertanyaan.
Selain itu, mereka juga boleh melayari Facebook rasmi Jabatan Kesihatan Negeri Pahang atau telegram CPRC Kebangsaan Kementerian Kesihatan Malaysia https://t.me/cprckkm bagi mendapatkan maklumat tepat kes Covid-19 di Pahang.

Justeru, beliau berkata, orang ramai dinasihatkan supaya terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Iklan

Antara langkah yang perlu kita buat dan amalkan bagi membendung wabak Covid-19 daripada terus menular adalah seperti:

𝐄π₯𝐚𝐀𝐀𝐚𝐧 πŸ‘π’ / πŸ‘π‚ : iaitu elakkan kawasan yang 𝐬𝐞𝐬𝐚𝐀 (π‚π«π¨π°ππžπ 𝐩π₯𝐚𝐜𝐞), elakkan kawasan yang 𝐬𝐞𝐦𝐩𝐒𝐭 (π‚π¨π§πŸπ’π§πžπ 𝐬𝐩𝐚𝐜𝐞) dan elak sembang atau bertutur dengan 𝐣𝐚𝐫𝐚𝐀 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐀𝐚𝐭 (𝐂π₯𝐨𝐬𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐭𝐒𝐨𝐧).
π€π¦πšπ₯𝐀𝐚𝐧 πŸ‘π– : iaitu kerap mencuci tangan dengan air dan sabun (π–πšπ¬π‘), memakai alat pelitup muka (facemask) di tempat awam yang telah diwajibkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) mulai 1 Ogos 2020 atau jika bergejala (π–πžπšπ«), dan (π–πšπ«π§) iaitu amaran dari KKM yang lebih berkonsep peringatan seperti:

⁃ Elakkan bersalaman atau bersentuhan termasuk melagakan mana-mana bahagian tubuh badan sebagai menggantikan cara kebiasaan bersalam;

⁃ Amalkan etika batuk dan bersin.

⁃ Dapatkan rawatan segera jika bergejala.

⁃ Duduk di rumah dan elakkan kunjung-mengunjung.

⁃ Lakukan aktiviti disinfeksi dan pembersihan di kawasan yang kerap disentuh.

Patuhlah kepada 𝑺.𝑢.𝑷 sebagai normal baharu iaitu:

𝑺 : Syarat-syarat seperti yang ditetapkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).
𝑢 : Orang yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, bayi, warga emas dan orang kurang upaya (OKU) perlu dilindungi, individu tidak sihat dan bergejala dikehendaki segera menjalani pemeriksaan kesihatan.
𝑷 : Penjarakan fizikal (physical distancing) sekurang-kurangnya 1 meter diamalkan pada setiap masa.

Iklan

About Meen

Biodata Penulis
Iklan