BERTUGAS menjaga keamanan negara sememangnya tanggungjawab yang mulia. Tidak berhenti setakat itu, ada kebajikan lain pula yang dilakukan untuk mengumpul amal ‘di sana’.

Moga beroleh besar pahala buat anggota tentera pasukan beruniform ini.

Bukan hanya sebagai tentera yang bertugas di perbatasan, anggota Tentara Nasional Indonesia (TNI) dari Pasukan Petugas Keselamatan Sempadan RI-PNG (Satgas Pamtas) Yonif Mechanics Raider 411 Kostrad juga memainkan peranan lain.

Askar yang menjaga perbatasan Indonesia dan Papua New Guinea di sektor selatan petang ini membawa senjata, pada sebelah petangnya pula mengajar anak-anak penduduk tempatan mengaji al-Quran.

Dua anggota tentera itu ialah Kotibul Swasta dan Faisal Asmi Swasta.

Setelah penat bekerja seharian, mereka berdua mengajaraAl-Quran anak-anak di Masjid Al Muhajirin di Kampung Baidub, Papua, pada sebelah petang.

Itu yang dapat dilihat daripada muat naik di Instagram @Penkostrad.

Menurut Dansatgas Yonif Mekanis Raider 411 Kostrad, Mayor Inf Rizky Aditya, kedua-dua tentera dari Pos Bupul 12 itu menjadi guru al-Quran untuk membantu masjid.

Hal itu disebabkan di masjid tersebut pada ketika ini kekurangan tenaga pengajar atau guru al-Quran.

Iklan

“Pelbagai kegiatan pembinaan wilayah di perbatasan terus diaktifkan oleh petugas Pamtas Task Force.

“Ia dilakukan di samping tugas utama mereka, seperti kegiatan khidmat masyarakat, rawatan perubatan, khidmat sosial, untuk menjadi guru pembacaan untuk anak-anak di sekitar pos,” kata Mayor Inf Rizky.

Mejar Inf Rizky juga menyebut bahawa Pratu Kotibul dan Pratu Faisal Asmi secara rutin membantu sebagai guru al-Quran setiap petang.

Kedua-duanya telah menjalankan aktiviti ini sejak memulakan tugas, iaitu pada tahun 2019.

Iklan

Kegiatan tersebut sebagai salah satu bentuk keprihatinan pasukan petugas TNI dalam bidang pendidikan yang juga disambut baik oleh anak-anak di sana.

Mejar Inf Rizky mengatakan bahawa kanak-kanak di situ turut mempunyai minat belajar yang tinggi, bermula dari Iqra hingga al-Quran. -MVI