BAHARU kira-kira setengah jam lalu, pihak Kementerian Kesihatan (KKM) melalui Facebook rasminya berkongsi laporan berita BBC News tentang sejenis selesema baharu yang berpotensi menjadi pandemik. Ia telah dikenalpasti di China oleh para saintis.

Dikatakan muncul baru-baru ini yang mana dibawa oleh babi, laporan BBC News menyebut ia boleh menjangkiti manusia.

Para penyelidik bimbang bahawa ia dapat bermutasi lebih jauh sehingga dapat menyebar dengan mudah dari seorang ke seorang yang lain dan mencetuskan wabak global.

Kata mereka, ia memiliki “semua ciri” yang sangat disesuaikan untuk menjangkiti manusia dan memerlukan pemantauan yang ketat.

Seperti virus baharu, ramai orang mungkin mempunyai sedikit atau tidak ada kekebalan terhadap virus itu.

Para saintis menulis dalam jurnal Prosiding Akademi Sains Nasional bahawa langkah-langkah untuk mengawal virus pada babi, dan pemantauan ketat pekerja industri babi, harus segera dilaksanakan.

Ancaman pandemik

Jenis selesema baru yang buruk adalah ancaman penyakit teratas yang diperhatikan oleh para pakar, walaupun dunia berusaha untuk menghentikan wabak koronavirus yang sedang berlaku.

Selesema pandemik terakhir yang dihadapi dunia – wabak selesema babi pada tahun 2009 – kurang ditakutkan pada awalnya, terutamanya kerana ramai warga emas misalnya mempunyai kekebalan terhadapnya, mungkin kerana kesamaannya dengan virus selesema lain yang telah beredar tahun sebelumnya.

Virus itu, yang disebut A / H1N1pdm09, kini dilindungi oleh vaksin selesema tahunan untuk memastikan orang dilindungi.

Strain selesema baru yang telah dikenal pasti di China mirip dengan selesema babi 2009, tetapi dengan beberapa perubahan baru.

Betapa bimbangnya kita?

Virus, yang disebut oleh penyelidik sebagai G4 EA H1N1, dapat tumbuh dan membiak di sel-sel yang melapisi saluran udara manusia.

Iklan

Mereka menemui bukti jangkitan baru-baru ini pada orang yang bekerja di rumah potong dan industri babi di China ketika penyelidik melihat data dari 2011 hingga 2018.

Prof Kin-Chow Chang, yang bertugas di Nottingham University di UK, mengatakan kepada BBC: “Saat ini kami terganggu dengan koronavirus. Tetapi kita tidak boleh melupakan virus baru yang berpotensi berbahaya.”

Walaupun virus baru ini bukan masalah langsung, dia berkata: “Kita tidak boleh mengabaikannya.”

Secara teori, pandemik selesema boleh terjadi bila-bila masa saja, tetapi masih merupakan kejadian yang jarang terjadi. Pandemik berlaku sekiranya timbulnya tekanan baru yang mudah merebak dari orang ke orang lain.

Walaupun virus selesema terus berubah – itulah sebabnya vaksin selesema juga perlu berubah secara berkala untuk mengikuti – mereka biasanya tidak menjadi pandemik.

Iklan

Ketua Jabatan Perubatan Veterinar di University of Cambridge Prof James Wood pula mengatakan, karya “datang sebagai peringatan selamat” bahawa kita selalu berisiko munculnya patogen baru, dari haiwan ternakan.

“Dengan mana manusia mempunyai hubungan yang lebih besar daripada dengan hidupan liar, boleh bertindak sebagai sumber virus pandemik,” katanya. -BBC News

Foto: Getty Images, BBC News