Selalu lembap jadi tempat kuman, cuci tuala perlu cara betul ibu wajib tahu ni

TUALA yang digunakan berkali-kali untuk mengeringkan bahagian badan yang basah dan menjadikan ia lembap, secara tak langsung menjadi tempat kegemaran kuman dan bakteria.

Biasanya, berapa kerap anda mencuci kain lap badan itu dan bagaimana cara membasuhnya dengan betul?

Ayuh, belajar bagaimana untuk mencuci tuala dengan betul;

1. Asingkan tuala daripada pakaian lain

Tuala mempunyai gentian benang yang lebih mudah gugur berbanding bahan pakaian lain. Jika dibasuh pada masa yang sama dengan pakaian lain, gentian benang boleh longgar dan melekat pada pakaian.

Di samping itu, jumlah bakteria dan kuman dalam tuala mungkin dipindahkan ke pakaian. Jadi, sebaiknya basuh pakaian dan tuala secara berasingan.

2. Gunakan air panas untuk mencuci tuala

Cara seterusnya untuk mencuci tuala adalah dengan menggunakan air panas. Air dengan suhu tinggi lebih berkesan untuk membunuh kuman yang melekat pada tuala.

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk membaca juga arahan membasuh yang disenaraikan pada label tuala. Hal ini kerana, beberapa jenis tuala mungkin tidak disyorkan untuk direndam dalam air panas.

Baca juga Lebih 17,000 bakteria di dalam sinki, itu sebab kita tak digalakkan basuh bahan mentah di situ

Kredit foto: Freepik

3. Keringkan di bawah cahaya matahari

Selepas mencuci, keringkan tuala dengan mengeringkannya terus di bawah sinar matahari. Gantungkan tuala pada tali jemuran dan elakkan menyentuh satu tuala pada tuala atau pakaian yang lain.

Pengeringan tuala mengambil masa lebih lama untuk kering sepenuhnya. Oleh itu, anda biasanya perlu meninggalkan tuala di atas pengering lebih lama daripada pakaian lain.

Pastikan tuala benar-benar kering sebelum anda menyeterika dan lipat untuk dimasukkan ke dalam almari.

4. Sembur pembasmi kuman ke dalam mesin basuh

Satu lagi perkara yang perlu anda perhatikan selepas membasuh tuala ialah menyembur pembasmi kuman ke dalam mesin basuh. Jika anda mencuci dengan tangan, anda boleh menyembur pembasmi kuman pada peralatan basuh yang lain.

Jangan lupa cuci tangan bersih-bersih selepas mencuci. Ini penting untuk memastikan kuman dan bakteria yang tinggal di tangan anda telah dibersihkan sepenuhnya.

Iklan

Baca juga Elak guna mesin pengering tangan, eksperimen lelaki ini temui banyak bakteria, kulat, lebih baik kibaskan 

 

BERAPA KERAP PERLU MENCUCI TUALA?

Sememangnya, terdapat peluang yang sangat kecil untuk anda mendapat jangkitan serius akibat bakteria daripada tuala.

Walau bagaimanapun, sudah tentu ia akan menjadi lebih baik untuk kebersihan diri jika anda sentiasa menjaga kebersihan tuala.

Oleh itu, apa yang perlu anda lakukan ialah rajin mencuci tuala.

Iklan

Menurut Cleveland Clinic, anda harus mencuci tuala atau menggantikannya dengan yang baru sekali seminggu.

Ini bermakna, boleh menggunakan satu tuala untuk maksimum seminggu. Jika satu minggu telah berlalu, sudah tiba masanya untuk mencuci tuala dan menggantikannya dengan yang baru.

Sumber: Hello Sehat

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang!